Master Business Plan leidt tot padelkoorts in Amsterdam

Marc Kluft, alumnus van de Master in Sport Management van het Johan Cruyff Institute Amsterdam, opent in de hoofdstad mobiele padelbanen, met als doel de sport net zo bekend te maken als in Spanje, waar in de sport jaarlijks 600 miljoen euro omgaat

De padelkoorts in Amsterdam verhogen en deel uitmaken van de sportindustrie, dat was waarom Marc Kluft Rovira anderhalf jaar geleden in de hoofdstad neerstreek om de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute Amsterdam te gaan studeren. Op 11 juni ziet Marc zijn droom uitkomen als zijn bedrijf Padel Dam haar deuren opent in een omgeving die perfect is voor zijn project.

De gebruikers van Sportpark De Eendracht in Amsterdam-West kunnen kennismaken met de sport: twee overdekte padelbanen liggen nu naast de 6 tennisbanen, het beachvolleybalterrein , een handbal- en basketbalveld, 7 voetbalvelden (waarvan 2 met kunstgras), 3 rugbyvelden en een rugbystadion en – tenslotte – een veld voor American Football. Dit hebben we te danken aan een 26-jarige jongen die goede ideeën heeft en een duidelijk doel voor ogen. Marc bezit de dubbele nationaliteit, de Nederlandse via zijn vader en de Spaanse via zijn moeder, en deed de Opleiding voor Lichamelijke Opvoeding (INEFC) in Barcelona. “Toen ik afstudeerde aan INEFC wist ik dat ik verder wilde studeren en dat ik me wilde specialiseren in sportmanagement. Omdat ik in Nederland geboren ben leek het me een goed idee terug te gaan naar mijn roots om daar een tijd te verblijven. De Master in Sport Management van het Johan Cruyff Institute Amsterdam bood me de kans om beide doelen te verwezenlijken en dus besloot ik in september 2014 te verhuizen”, legt Marc uit.

Hij maakte toen al deel uit van een markt waar in Spanje momenteel 600 miljoen euro in omgaat dankzij 4,2 miljoen beoefenaars, aldus een onderzoek naar nationale sportgewoonten dat in 2015 werd uitgevoerd door het Spaanse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport en het Bureau voor de Statistiek. Marc was padelspeler en -docent bij zijn tennisclub La Garriga (Barcelona), een sportaccommodatie waar – zoals bij zoveel Spaanse clubs – de padelbanen terrein haden gewonnen ten koste van tennis. Marc verwisselde van racket en stortte zich volledig in een sport die maar blijft groeien. “Het Casino van La Garriga waar ik altijd speelde, bouwde in 2008 twee padelbanen en ik was degene die de toernooien mocht organiseren en de sport leven inblies”, herinnert hij zich.

A Master’s final project takes paddle fever to Amsterdam - Johan Cruyff Institute

En toen hij aan de Master in Sport Management begon, was de volgende stap die van docent naar ondernemer. “Al mijn energie ging zitten in het creëren van een realistisch project en zonder de hulp van mijn studiegenoten en docenten van de Master was dat nooit gelukt”.

Padel is een jonge sport in Nederland en kreeg hier meer bekendheid toen Guus Hiddink zich ervoor ging inzetten. De coach was zó’n grote fan van de sport geworden toen hij het Spaanse Real Madrid en Betis trainde dat – toen hij de overstap naar PSV maakte – hij de club vroeg een padelbaan aan te leggen naast de bestaande sportfaciliteiten. In 2010 werd de Nederlandse Padelbond opgericht, die sinds vorige maand samenwerkt met de Nederlandse Tennisbond (KNLTB), om de eerste nationale toernooien te organiseren.

Marc Kluft wil gebruikmaken van de groeiende bekendheid van de sport en zijn businessmodel is daar perfect op ingericht. “Padel Dam kan zich aan elke situatie aanpassen, zowel aan de plaatselijke omstandigheden als aan het weer. De banen zijn mobiel, zodat ik van plaats kan veranderen als dat nodig is en ik ze ook kan inzetten voor promotionele doeleinden”, legt Marc uit. “Bovendien heeft de constructie straks schuifdaken, zodat we de banen kunnen overdekken vanaf november, als het weer slechter wordt. Het grote voordeel is dat ik op deze manier via dezelfde banen zowel ‘indoor’ als ‘outdoor’ kan aanbieden onder dezelfde speelomstandigheden”.

Volgens de Nederlandse Padelbond zijn er op dit moment 23 plaatsen in het land waar je de sport kunt beoefenen, waarvan er 18 lid zijn van de bond en waarvan er slechts één ‘indoor’ is. “Mijn doel is padel in Amsterdam bekender te maken dankzij de uitstekende speelomstandigheden. Op dit moment is er nog duidelijk ruimte voor groei in de stad, dus ik kan mij breed richten op een divers sportpubliek om te laten zien hoe leuk deze sport is”, verzekert Marc.

Dankzij zijn ambitie en ondernemerszin heeft Marc de interesse gewekt van twee bedrijven die hem helpen bij zijn project. “Ik ben de enige eigenaar van Padel Dam BV, maar ik kan rekenen op een geweldige samenwerking met Redsport, de leverancier van de banen, en PadelBouw, de distributeur in Nederland. Redsport is van een goede vriend van mij uit La Garriga en hij was degene die als eerste een ‘showroom’ in Amsterdam wilde. Ik bied hem een mooie padelclub in de stad en hij helpt mij met de financiering, waardoor ik kon beginnen zonder verdere externe financiering”.

A Master’s final project takes paddle fever to Amsterdam - Johan Cruyff Institute

Marc Kluft travelled to Barcelona for his study trip in 2015

Met voelbare spanning voor de opening kijkt Marc terug en beëindigt te zeggen dat “het hele Master-traject was van grote hulp bij de ontwikkeling van dit project. Ik zou duizend voorbeelden kunnen geven hoe mijn klasgenoten en docenten me geholpen hebben, maar wat me vooral is bijgebleven zijn de waarden die in de Master gehanteerd worden, die me het vertrouwen en de energie gaven om vooruit te komen”.

Gerelateerde studieprogramma’s

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze Masters:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *