Leyla Chihuán: “In Peru missen we voldoende sportmanagement-professionals”

Twee jaar voor de viering van de Pan American Games Lima 2019 waarschuwt Leyla Chihuán, voormalig topsportster en coördinator van de Sport Congress Groep Peru, dat het ontbreekt aan sportmanagers: “We zijn onvoldoende voorbereid om het succes van de Spelen te kunnen garanderen”

Over twee jaar zal de hoofdstad van Peru voor de eerste keer in haar geschiedenis gastheer zijn van de 2019 Pan American Games, nadat het Santiago (Chili), La Punta (Argentinië) en Ciudad Bolivar (Venezuela) had verslagen en als winnaar uit de bus kwam. De organisatie van een sportevenement van deze omvang biedt mogelijkheden voor projectontwikkeling, maar op tweederde van de race lijkt Lima nog ver van de eindstreep verwijderd te zijn.

Sinds 2011 was Leyla Chihuán één van de beste Peruaanse volleybalspelers. Ze zet zich nu via de politiek in voor de sport. Leyla, kamerlid en coördinator van de Sport Congress Groep Peru, volgde een cursus in sportmanagement dat het Johan Cruyff Institute met IPD, het Instituto Peruano del Deporte oftewel het Peruaanse Sportinstituut, in 2014 aanbood en het jaar erna volgde ze de Master in Football Business van het Johan Cruyff Institute Peru.

In dit interview spreken we met haar over hoe ze in Lima de uitdagingen aangaan, wat er nog moet worden gedaan, en wat er op management-niveau nodig is om het succes te garanderen van deze Pan American Games. “Op dit moment zijn nog niet alle voorwaarden voor succes op orde” waarschuwt het kamerlid.

Leyla Chihuán: “In Perú missen we sportmanagement professionals

Is Lima voorbereid om voor de eerste keer de Pan American Games te organiseren?

In 2009 probeerde Peru tevergeefs de Pan American Games voor 2015 te verkrijgen en in 2013 probeerde ze het succesvol opnieuw onder het motto “We zijn er klaar voor”, maar in werkelijkheid zijn – op slechts twee jaar voor het evenement – nog lang niet alle voorwaarden aanwezig die het succes van deze Spelen zouden moeten garanderen. Men heeft een kans laten schieten om de projectontwikkeling te stimuleren, ten gunste van de stadsontwikkeling in het algemeen, als men – dankzij de komst van deze Spelen – andere uitgangspunten had geformuleerd waarbij een andere weg ingeslagen zou zijn.

Wat zijn voor de gastheer de belangrijkste uitdagingen van dit belangrijkste sportevenement op het Amerikaanse continent?

Er is een serie uitdagingen voor de stad, op management-gebied die verder gaan dan alleen de sportorganisatie en waarbij er een aantal op staatsniveau liggen tot natuurlijk de uitdagingen op sportief niveau. Het is jammer dat het debat zich beperkt heeft tot het thema sport. Dat de Pan American Games een motief zouden kunnen vormen voor breed overheidsbeleid, daar is weinig of niets over gezegd.

Welke projecten lopen en welke moeten nog gestart worden?

Van de nieuwe projecten is nog niet één project gestart. Een aantal locaties is nog steeds in heroverweging. Volgens de planning die op 10 oktober 2016 in de Kamer gepresenteerd werd, zou het proces in december 2016 starten, maar dit is nog steeds niet het geval. Het orgaan dat de regering controleert, de Contraloría General de la República, signaleerde afgelopen februari dat er volgens de planning in het Masterplan vertragingen waren ontstaan in de werkzaamheden. Volgens de nieuwe planning van het organisatiecomité COPAL, het Comité Organizador de los Juegos Panamericanos Lima 2019, zal het werk nu in september gaan beginnen.

Johan Cruijff richtte het Johan Cruyff Institute op om carrièrekansen te creëren voor sporters aan het eind van hun sport-loopbaan, want die zijn het meest geschikt om de sport-industrie te leiden. Ben je het daar mee eens?

Voor mij is hetgeen Johan Cruijff heeft neergezet niet zozeer een carrièrekans, maar eerder een kans om mijn sportervaringen in te zetten voor de ontwikkeling van de sportsector. In mijn geval, met 15 jaar in Europa gespeeld te hebben in verschillende internationale competities, twee Olympische Spelen en drie WK’s, heb ik de sport mogen leren kennen vanuit een bijzondere voorkeurspositie. Al die ervaring wil ik nu inzetten voor de Peruaanse sport, versterkt dankzij de studieprogramma’s die ik heb gevolgd aan het Johan Cruyff Institute.

Leyla Chihuán: “In Peru there is a lack of sport management professionals” - Johan Cruyff Institute

Leyla was aanvoerder van het Peruaanse volleybal team

Je hebt veel successen gekend als volleybalspeelster. Hoe ga je je nu als kamerlid inzetten voor de sport in je land?

Ik ging in 2011 de politiek in toen ik als kamerlid werd gekozen en ik werd in 2016 herkozen. Als parlementariër heb ik me in de eerste periode vooral gewijd aan de bestaande infrastructuur, ik heb de verschillende sportfederaties bezocht om hun behoeften beter te leren kennen en ik heb veel sporters ontmoet om meer te weten te komen over de problemen waarmee ze geconfronteerd worden. Ik was de stem van degenen die niet gehoord werden, en vervulde zo mijn representatieve taak. Later heb ik verschillende wets-initiatieven voor de sport ingediend, waaronder de sportsponsoringwet, dat op aandringen van het Congres werd goedgekeurd maar die ondanks alle beloften van de regering, nog steeds op regulering wacht. Deze wet kan ‘een-vóór-en-een-ná’ in de nationale sport betekenen. De komende jaren wil ik werken aan het versterken van het nationale sportsysteem en andere parlementaire initiatieven om de Peruaanse sport te stimuleren. Als coördinator van de Sport Congres Groep Peru leid ik het toezicht en de controle op de Pan American Games en Para Pan American Lima 2019.

Vind je dat de leden van het organisatiecomité een sportmanagement-opleiding gevolgd zouden moeten hebben?

De Pan-Amerikaanse sportorganisatie ODEPA gaf in één van haar bezoeken aan ons land aan dat alleen gekwalificeerd personeel de Pan American Games zou mogen organiseren, maar de werkelijk leert dat we niet over voldoende gekwalificeerd personeel beschikken. De SISDEN-analyse, het nationale sportsysteem, constateerde dat de meeste problemen zijn ontstaan door een gebrek aan sportmanagement-professionals. Het antwoord is dus duidelijk.

Hoe denk je dat de organisatie van de Pan American Games de arbeidsmarkt voor sportmanagement zal beïnvloeden, voor, tijdens en na het evenement?

Het is noodzakelijk om de structuur van de nationale sport te formaliseren. Zoals ik al zei zijn de Pan American Games een kans voor het land om de nationale sport te verbeteren. De deelname van managers aan de planning en uitvoering van de Pan American Games is van vitaal belang; maar bovenal is het van belang om te denken aan de werkzaamheden op langere termijn, om niet in herhalingen te vervallen zoals in Brazilië, waar de locaties van de Olympische Spelen verlaten zijn in minder dan een jaar na de Spelen. Of wat er in eigen land is gebeurd, want wij hebben verschillende internationale wedstrijden gehost. Heeft het de sport in de betrokken steden veranderd? Nee, natuurlijk niet, door het gebrek aan professionele sportmanagement-processen, terwijl die juist zouden kunnen zorgen voor een betere sportorganisatie en -uitvoering; maar bovenal zouden kunnen fungeren als katalysator voor de stadsontwikkeling.

STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s, bijvoorbeeld:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *