Johan Cruyff Academy Tilburg viert 14-jarig bestaan

Johan Cruyff Academy Tilburg, onderdeel van de gerenommeerde hogeschool Fontys, biedt de hbo-opleiding SPECO Sportmarketing aan topsporters in Nederland. Dit studieprogramma, dat Fontys al in 1988 startte, is uniek en baanbrekend en voorziet sinds 2009 in de ondersteuning van de duale carrière van Nederlandse topsporters

“De ontwikkeling van een sportcarrière is vaak een langdurig en lastig traject, soms een strijd met jezelf en soms met tegenstanders. Door een kleine tegenslag kunnen je dromen uiteenspatten. En dit geldt niet alleen voor sporters. In de sportindustrie is netwerken en teamwork essentieel om vooruit te komen. Het is belangrijk om contacten te leggen en te onderhouden”, aldus Jordi Cruijff in een video-interview over het academische gedachtegoed van zijn vader, Johan Cruijff, ter gelegenheid van het 14-jarig bestaan van Johan Cruyff Academy Tilburg. Zijn woorden sloten naadloos aan bij de iconische uitspraak van zijn vader: “Alleen kun je niets, je moet het samen doen.”

“De ontwikkeling van een sportcarrière is vaak een lastig traject. Door een kleine tegenslag kunnen je dromen uiteenspatten. En dit geldt niet alleen voor sporters” – Jordi Cruijff

De viering werd op 21 september j.l. georganiseerd door Fontys Marketing en Communicatie, het instituut dat via Johan Cruyff Academy Tilburg topsporters in de regio ondersteunt bij de ontwikkeling van hun duale carrière. Het evenement bood een uitstekende gelegenheid om “het niet alleen te doen” en om oude vriendschappen nieuw leven in te blazen en nieuwe contacten te leggen. In de Concertzaal van Tilburg verzamelden zich meer dan 300 vertegenwoordigers, oud-studenten en partners van Fontys. De focus lag niet alleen op 14 jaar Johan Cruyff Academy Tilburg, maar vooral op het succes van het studieprogramma SPECO Sportmarketing, dat al 35 jaar geleden van start ging.

In 1988 was Fontys de eerste onderwijsinstelling in Nederland die een commerciële opleidingen voor de sportsector aanbood. Een initiatief dat gebaseerd was op een gedeelde passie voor sport en de groeiende vraag naar professionals met ervaring in business, sales en marketing in de sportindustrie.

Met als doel topsporters nieuwe kansen te bieden voor professionele ontwikkeling na hun actieve carrière, deed Johan Cruijff baanbrekend werk door onderwijs in sportmanagement voor ‘zijn sporters’ te bevorderen. Met de steun van academische partners die zijn ambitieuze missie deelden, begon hij zijn academische gedachtegoed vorm te geven. Fontys, pionier in sportmarketingonderwijs gedurende 35 jaar, voegde zich in 2009 bij deze zaak. Onder hun leiding biedt Johan Cruyff Academy topsporters de flexibiliteit en middelen om met succes de bacheloropleiding SPECO Sportmarketing af te ronden.

Johan Cruyff Academy Tilburg viert 14-jarig bestaan - Johan Cruyff Institute

Jordi Cruijff met Minou Hoeberichts, directeur Fontys Marketing en Communicatie.

Maximale waarde voor de samenleving

Fontys heeft duidelijke ambities voor de toekomst”, legt Minou Hoeberichts, directeur Marketing en Communicatie van Fontys, uit. Onder het motto “For Society” hebben we een strategische agenda geformuleerd die ervoor moet zorgen dat de onderwijsinstelling de samenleving maximale waarde biedt. Met de Johan Cruyff Academy Tilburg als onderdeel van de Fontys-organisatie maken we deze ambitie heel concreet. Al veertien jaar lang is de opleiding voor onze student-sporters aan Johan Cruyff Academy op maat gemaakt, flexibel en gericht op talentontwikkeling.”

Volgens Minou is de samenwerking op veel vlakken een ‘win-win’. “Zowel wij als organisatie als onze SPECO-docenten hebben veel geleerd van de manier waarop Johan Cruyff Academy werkt, en we hebben die meer op talent gerichte benadering overgenomen in onze andere academische programma’s, waardoor studenten meer regie krijgen over hun eigen studieloopbaan.”

“Zowel wij als organisatie als onze SPECO-docenten hebben veel geleerd van de manier waarop Johan Cruyff Academy werkt, en we hebben die meer op talent gerichte benadering overgenomen in onze andere academische programma’s” – Minou Hoeberichts, directeur Fontys Marketing en Communicatie

Nout van Beckhoven, docent bij SPECO en Johan Cruyff Academy, is het ermee eens dat het na meerdere jaren als docent het “inspirerend en motiverend werkt om te zien hoe ‘onze’ studenten –want zo voelt het echt– zich in het professionele bedrijfsleven ontwikkelen en hun mentaliteit als topsporters ook in hun professionele leven toepassen. Velen hebben geprofiteerd van hun duale carrière en het is zeer bevredigend om te zien welke verantwoordelijke functies ze momenteel in de samenleving bekleden.”

“Veel sporters hebben geprofiteerd van hun duale carrière en het is zeer bevredigend om te zien welke verantwoordelijke functies ze momenteel in de samenleving bekleden” – Nout van Beckhoven, docent Johan Cruyff Academy

“Het sterke netwerk dat SPECO kenmerkt, vormt een solide basis voor het leerproces van de studenten,” voegt Minou toe. “Het wordt onderhouden en voortdurend uitgebreid door het docententeam, waarvan velen professionals in de sportindustrie zijn. De goede samenwerking komt bijna in alle aspecten van het programma tot uiting. Projectopdrachten tijdens de onderwijsperiodes worden geleverd door tal van organisaties in de sportwereld. Veel van deze externe organisaties hebben jarenlang stagiaires en afgestudeerden in dienst, waardoor ze waardevolle contacten kunnen leggen en bijdragen aan het programma vanuit de industrie.”

Sleutels tot sportief succes

Als onderdeel van de viering deelden de gastsprekers hun inspirerende ervaringen met het netwerk. Esther Vergeer, alumna van de Master in Sport Management aan Johan Cruyff Institute in Amsterdam, sprak over haar transitie van rolstoeltennisster met zeven gouden Paralympische medailles naar de wereld van het management. “Het kostte me even om te ontdekken wie ik was buiten het tennis en wat mensen van me verwachten”, zei Esther, die nu een succesvolle ondernemer is als oprichter en CEO van haar eigen stichting en directeur van het internationale ABN-AMRO rolstoeltennistoernooi.

“Het kostte me even om te ontdekken wie ik was buiten het tennis en wat mensen van me verwachten” – Esther Vergeer, alumna Master in Sport Management Amsterdam

Merijn Zeeman, voormalig wielrenner, alumnus en persoonlijke coach bij de Master in Coaching van Johan Cruyff Institute, en momenteel sportdirecteur van het team Jumbo-Visma Cycling, dat de drie grootste wielerevenementen won, de Tour de France, de Giro d’Italia en de Spaanse Vuelta, vertelde over hoe zijn team dit succes behaalde, evenals de uitdagingen die nu ontstaan nadat alle belangrijke doelen zijn bereikt en het tijd wordt om “een blijvende Legacy neer te zetten”.

Johan Cruyff Academy Tilburg viert 14-jarig bestaan - Johan Cruyff Institute

Esther Vergeer en Merijn Zeeman op het podium om te praten over hun transitie van sport naar sportmanager.

Toon Gerbrands, schrijver en voormalig directeur van PSV, gaf een presentatie over succes en de factoren die daarop van invloed zijn, zoals motivatie, passie en doelgerichtheid.

De viering werd afgesloten met een netwerkborrel in de bar van de Concertzaal van Tilburg, waar de aanwezigen toostten op een veelbelovende toekomst voor SPECO, Johan Cruyff Academy en het alumni-netwerk.

Het educatieve gedachtegoed van Johan Cruijff

Cruyff Education

Cruyff Education biedt studieprogramma's om sporters en business professionals met een passie voor sport op te leiden en bestaat uit naast de meer dan 90 programma's die Johan Cruyff Institute aanbiedt, ook uit Johan Cruyff Academy (hbo) en Johan Cruyff College (mbo), waar topsporters hun sport met een opleiding combineren. Meer dan 10.000 studenten zijn inmiddels binnen ons internationale netwerk opgeleid, zowel on-campus, als blended als online.

Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *