“Ieder nadeel heeft zijn voordeel”

Vera Koedooder is een voormalig topwielrenster die momenteel de transitie van topsport naar een maatschappelijke loopbaan doormaakt. Ze vertelt over de voor- en nadelen tijdens deze periode, want ‘ieder nadeel heeft z’n voordeel’

“Ik was tien jaar en logeerde bij mijn oudere zus. In bed filosofeerden we over het leven en ik herinner me nog hoe ik ons gesprek samenvatte: ‘Weet je, ieder nadeel heeft zijn voordeel.’ Toen kende ik Johan Cruijff nog niet, maar tien jaar later sprak ik hem als studente op het Johan Cruyff College Amsterdam. Dat deze zin zoveel kan betekenen, merkte ik in de rest van mijn leven.”

“Het afgelopen jaar was voor mij op sportief en persoonlijk vlak één van de moeilijkste jaren, maar ook één van de meest leerzame. Na 22 jaar wedstrijdsport in atletiek, schaatsen, skeeleren en vooral wielrennen, was het na 550 podiumplaatsen mooi geweest. Ik won mijn laatste wegwedstrijd en sloot op 18 december 2016, tijdens het NK puntenkoers, ook mijn lange carrière op de baan af met zilver; mijn 50ste NK-medaille.”

Vera Koedooder - Ieder nadeel heeft zijn voordeel - Johan Cruyff Institute

Foto: Richard Kruijskamp

“Mijn huidige studie, de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute, is een perfecte manier om nu een andere invulling aan mijn leven te gaan geven. Ik ben dan ook erg dankbaar voor de scholarship van Unilever! Momenteel werken we aan onze eindopdracht. Over twee weken zal ik, samen met twee medestudenten met een wielerpassie, ons businessplan over een wielerhome presenteren aan een panel van experts. Op deze manier blijf ik bijdragen aan de sport.”

“Na zoveel wedstrijdjaren is het vreemd om geen rugnummers meer op te spelden, maar ik ben trots en dankbaar voor wat ik heb mogen bereiken en meemaken. In mijn wielerloopbaan heb ik beide kanten van de medaille gezien: onder andere twee keer wereldkampioene junioren, één Europese titel en acht EK-medailles, World Cup overwinningen op de baan en deelname aan de Olympische Spelen van 2012, maar ook persoonlijke en fysieke tegenslagen. Als mens zijn dat momenten waar je uiteindelijk ook je voordeel mee opdoet. Het is onbetaalbare levenservaring wat ik meeneem in mijn verdere persoonlijke en professionele leven. Ik ben gestopt met topsport, maar er gaat nu een wereld van nieuwe uitdagingen open. Ieder nadeel heeft zijn voordeel!”

TELESPORT STUDIEBEURS

Dit bericht is ook verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier

STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s die in september van start gaan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *