Johan Cruyff Institute Amsterdam: 14 jaar opleiden van leiders in sportmanagement

Het Johan Cruyff Institute Amsterdam viert 14 jaar geschiedenis trouw aan zijn missie om leiders in sportmanagement op te leiden als Legacy van Johan Cruijff

Het Johan Cruyff Institute Amsterdam bereikt dit academische jaar zijn 14 jaar geschiedenis trouw aan de visie van de oprichter en met de vastberadenheid om topkwaliteit in sportmanagement te blijven leveren als educatieve erfenis van Johan Cruijff. De meer dan 700 Masterstudenten die gedurende deze tijd in de klaslokalen zijn opgeleid en de samenwerking met toonaangevende entiteiten in de sportindustrie, die geloven in de missie van verdere professionalisering van de sport, zijn de beste erkenning en impuls om de volgende generatie van leiders in sportmanagement op te blijven leiden.

“In de loop der jaren hebben we een unieke positie in de Nederlandse sportmanagementeducatie gecreëerd door moderne leiderschapsontwikkeling in sport en business aan te bieden. Terwijl we trouw blijven aan onze oorsprong door persoonlijke aandacht te geven aan elke coach, manager, topsporter, sportprofessional of zakenpartner, zijn we altijd gedreven geweest door groei. Dit heeft geresulteerd in het feit dat we een strategische keyplayer zijn geworden in de Nederlandse sportindustrie en daarbuiten”, constateert algemeen directeur van het Johan Cruyff Institute, Mariël Koerhuis.

Johan Wim

Johan Cruijff en Wim de Wit

Johan Cruijff zei: “Mijn visie op sportmanagement is vrij eenvoudig: Ik vind dat meer mensen met een passie voor sport de sportorganisaties moeten leiden.” Met die visie is het allemaal begonnen. In eerste instantie met de Johan Cruyff Academy in Amsterdam, de hbo-tak voor topsporters. De Academy, die voorheen de Johan Cruyff University heette, werd in 1999 onder leiding van Wim de Wit opgericht. Vijf jaar later startte ook de mbo-variant voor topsporters, de Johan Cruyff College, en een jaar later ontstond het Johan Cruyff Institute om de Master in Sport Management aan te bieden.

“Voor mij heeft het Johan Cruyff Institute en het gedachtegoed van Johan Cruijff een fundament gelegd waar ik in mijn carrière nog dagelijks, bewust en onbewust, profijt van heb.” – Jordy Halapiry (group brand director, TBWA\NEBOKO – Master in Sport Management 2007-2008)

In 2007 ging de allereerste editie van de Master in Sport Management van start. Momenteel draait de 14e editie van het programma en behoren niet alleen topsporters tot de studentengroep van het Johan Cruyff Institute, maar ook honderden business en sport professionals, graduates en internationale studenten. Bekende sportmanagementalumni zijn onder andere Edwin van der Sar, Ernesto Hoost, Bibian Mentel, Edith Bosch en Esther Vergeer.

Johan Edwin

Johan Cruijff met Edwin van der Sar tijdens zijn diploma-uitreiking

Twee jaar later, in 2009, startte de Master in Coaching onder leiding van handbalbondscoach Henk Groener. Een uniek en innovatief verdiepingsprogramma waar coaches, managers, topsporters, docenten, politieagenten, performance analisten en andere leidinggevenden een ontdekkingsreis met zichzelf aangaan. Een opleiding waar je leert om eerst jezelf te coachen en dan pas de ander.  Het Masterprogramma is door de jaren heen zo populair geworden, dat er nu jaarlijks drie edities draaien: twee Nederlandstalige edities en een Engelse variant voor internationale studenten. Bekende coachingsalumni zijn onder andere Merijn Zeeman, Celine van Gerner, Laurens ten Dam, Femke Heemskerk en Leonne Stentler.

“Het Johan Cruyff Institute was voor mij een plek waar gesloten deuren weer veilig open konden. Een plek waar ik mezelf mocht ontwikkelen onder toeziend oog van Johan. Ik draag mijn aantekeningenboekje nog steeds bij me. Het heeft heel diep de kern geraakt, en nog steeds. Voor altijd dankbaar.” – Celine van Gerner (voormalig olympisch turnster – Master in Coaching 2018-2019)

Zij zijn allen onderdeel van een community van 733 succesvol afgestudeerde Masterstudenten in Amsterdam en velen van hen bekleden een leidinggevende functie binnen de sport, zoals bij Team Jumbo-Visma, AFC Ajax, de KNWU, Manchester City, Nike, de KNSB, Sportcentrum Papendal en de KNVB.

Johan graduation

Johan Cruijff met de studenten van de Master in Sport Management 2011-2012 tijdens de diploma-uitreiking

In de afgelopen 14 jaar heeft het Johan Cruyff Institute in Amsterdam vele ontwikkelingen doorgemaakt. Zo is er verhuisd naar het nieuwe kantoor aan de Laan der Hesperiden en is het portfolio aan programma’s uitgebreid. Denk hierbij aan onder andere speciale Master Modules, online programma’s en In-House Master in Coaching opleidingen voor de coaches van Team Jumbo-Visma, Team Sunweb, AFC Ajax, NAC Breda en AZ Alkmaar.

“Er is een leven voor je aan het Johan Cruyff Institute studeert en een ander leven erna. Probeer er een moment bij stil te staan en geniet samen van die tijd aan het Institute!” – Natascha van Grinsven-Admiraal (commercieel directeur, Telstar 1963 N.V. – Master in Sport Management 2009-2010)

Daarnaast zijn er belangrijke partnerships gesloten met sportorganisaties en bonden om, aan de hand van activaties op het gebied van educatie en persoonlijke ontwikkeling, gezamenlijk de sportindustrie te professionaliseren. Zo zijn bijvoorbeeld de KNSB, VVV-Venlo, Le Champion, de KNZB, de Johan Cruijff ArenA, Telesport en Almere City FC onderdeel geworden van het partnershipnetwerk en is er een samenwerking met House of Sports, Red Bull, Team Jumbo-Visma, adidas, HEINEKEN, AZ Alkmaar en nog vele andere toonaangevende sportorganisaties in Nederland en daarbuiten.

Tevens hebben bijzondere evenementen plaatsvinden, zoals de studiereizen naar Barcelona, field trips voor alumni naar onder andere Borussia Dortmund en Feyenoord en de jaarlijks terugkerende nieuwjaarsborrel.

“Johan Cruijff is meesterlijk! Het is daarom een privilege om op Cruyffiaanse manier educatie te krijgen, wat mij inzicht geeft en ondersteunt om een ander te begeleiden in het maken van de juiste keuzes, zowel op als naast het veld.” – Denny Landzaat (voormalig profvoetballer – Master in Coaching 2020-2021)

Het team van het Johan Cruyff Institute werkt hard achter de schermen om Johan zijn nalatenschap te blijven innoveren, te ontwikkelen en voort te zetten. Het doel is om een plek te blijven waar studenten op Cruyffiaanse manier les krijgen vanuit de praktijk en op een veilige manier uit hun comfortzone worden gehaald. En natuurlijk om herinneringen en vrienden voor het leven te maken in een steeds meer geprofessionaliseerde sportindustrie.

MASTER IN

Sport Management

Het 10-maanden durende programma Master in Sport Management in Amsterdam wordt aangeboden in het Engels en is ontworpen voor mensen met een passie voor sport, die zich graag willen verdiepen in sportmanagement en zichzelf willen ontwikkelen om hun carrière in de sportmanagement sector te bevorderen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *