Van het bedrijfsleven naar de sportsector

Business professional Auke Broex rondde vorig jaar juni succesvol de Master in Sport Management af. Tijdens het programma wist hij de overstap te maken van het bedrijfsleven naar een baan in de sport

Auke Broex - Van het bedrijfsleven naar de sportsector - Johan Cruyff InstituteAuke Broex is bedrijfsjurist met een managementachtergrond en tevens bestuurder in de sport. Ruim 20 jaar werkte Broex voor juridisch en financieel dienstverlener DAS, waar hij onder andere de functies als teamleider en regiomanager bekleedde. Maar in april 2017 maakte de jurist de zo gewilde overstap van het formele bedrijfsleven naar de dynamische sportwereld en werd hij de nieuwe bedrijfsjurist van de KNSB. Broex houdt zich sindsdien bezig met de juridische zaken van de schaatsbond en levert ook een bijdrage aan het beleid en de strategie van de organisatie.

“Dankzij het netwerk dat ik opbouwde tijdens mijn studie aan het Johan Cruyff Institute, kwam deze functie dus binnen handbereik”

“Dit is voor mij een geweldige baan,” vertelt Broex. “Midden in de sportwereld, waarbij ik zowel raakvlakken heb met de ‘echte’ sport als met een aantal organisatorische en bestuurlijke zaken. Na mijn vorige baan bij DAS, bij de start van de Master in Sport Management, heb ik gezegd dat ik graag een functie in de sport wilde en dat is gelukt. In het kader van een opdracht die ik moest uitvoeren voor de module Leiderschap, interviewde ik de technisch directeur van de KNSB, Arie Koops. Bij toeval kwam de functie als bedrijfsjurist toen ook in beeld. Na enkele intensieve gesprekken kon ik beginnen. Dankzij het netwerk dat ik opbouwde tijdens mijn studie aan het Johan Cruyff Institute, kwam deze functie dus binnen handbereik.”

In de zomer van 2017 studeerde de gepassioneerde amateurschaatser, die zelfs ooit de Elfstedentocht reed, succesvol af. Heeft hij achteraf de kennis kunnen opdoen die hij voor deze functie zo goed kan gebruiken? “Absoluut! Met name de on site colleges en de gastlezingen hebben mij een goed inzicht gegeven in het reilen en zeilen van sportorganisaties en -evenementen. Daarnaast heb ik veel gehad aan het vak Strategisch Management, omdat je onder andere leert hoe je binnen sportorganisaties bij bepaalde situaties oplossingen moet zoeken en formuleren. Dat komt mij nu erg goed van pas.”

“Overigens leerde ik veel van mijn medestudenten, zoals de topsporters die hun topsportervaringen deelden”

Het Johan Cruyff Institute werd in 1999 in eerste instantie opgericht om (voormalig) topsporters op te leiden tot sportmanagers. Dat is echter al jaren niet meer het geval, want naast topsporters ontdekten ook coaches, sport professionals, HBO-doorstromers, internationale studenten en business professionals de waarde van de programma’s. Deze mix van studenten in één klas is enorm waardevol, want iedereen brengt zijn of haar eigen rugzak met bagage mee. Dat gold ook voor Broex, die veel ervaring als business professioneel de klas in bracht. “Ik denk dat ik met mijn achtergrond als bedrijfsjurist en manager veel inbreng heb gehad in de lessen. Zo probeerde ik bijvoorbeeld over te brengen aan de klas hoe het gaat in een bedrijf, wat er gebeurt en hoe de hazen lopen. Overigens leerde ik weer veel van mijn medestudenten, zoals de topsporters die hun topsportervaringen deelden. Dat was hartstikke mooi en leerzaam. Als toekomstig ‘leider in de sport’ zijn namelijk de ervaringen van de sporters zo essentieel,” aldus de sympathieke jurist.

Broex werkt inmiddels alweer bijna een jaar bij de schaatsbond, maar heeft de komende tijd nog genoeg uitdagingen. “De KNSB is een sportfederatie die veel uitdagingen kent, zoals definiëren hoe we gaan rondkomen met minder geld, want de sponsorinkomsten dalen. Persoonlijk ben ik het aanspreekpunt voor alle juridische kwesties waarmee ik voor de bond veel geld kan besparen. Daarnaast ben ik betrokken bij een aantal internationale projecten en moet ik bekijken op welke wijze wij het Nederlandse belang internationaal kunnen vergroten. Ook ben ik in een aantal bedrijfsmatige projecten betrokken en bewaak ik het HR-deel van de bond.”

Op de vraag wat hij studenten die in de sport willen gaan werken zou willen meegeven, antwoordt Broex: “Volg je hart, ga er écht voor en kies niet te snel een richting, maar hou je opties open. Zorg in ieder geval, ook tijdens je studie, dat je iets doet in de sportwereld, zoals een bestuursfunctie, een vrijwilligersfunctie of een stage. Daar leer je altijd wat van en dat kan je weer gebruiken in de toekomst. En verder: heb geduld, en soms een beetje geluk.”

STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE

Het Johan Cruyff Institute in Amsterdam biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s:

Credits Header: By Hank Prinsen (wikiportret.nl) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *