De liefde voor het spelletje is wat ons uiteindelijk verbindt

Yannick van der Putten studeerde de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute en werkt als voetbalcoach voor Houston Dutch Lions FC in the Verenigde Staten. Hij schreef deze column voor Telesport

Als ik nu beelden terugkijk van mijn eerste wedstrijden als voetbalcoach in Amerika, schaam ik me er nog weleens voor hoe ik met de scheidsrechters in discussie ging. Noem het maar een cultuurshock of veel voorkomende misvattingen in kennis. Tegenwoordig richt ik mij als coach op datgene waar ik invloed op heb, namelijk op het gedrag van mijn spelers in plaats van dat van de scheidsrechters.

In de HFA, één van de grootste competities in Amerika, weet je namelijk nooit wat je kunt verwachten. Soms speel je tegen een oude-mannen-team en dan weer tegen jonge atletische spelers. Ook is er een groot verschil tussen de Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse teams. De Amerikaanse speelwijze is beïnvloedt door het American Football, namelijk heel verdedigend en de bal diep trappen om meters te winnen. Bij een Zuid-Amerikaans team is het oorlog vanaf de eerste tot de laatste minuut. Al die verschillen maakt het interessant als coach.

Yannick van der Putten De liefde voor het spelletje is wat ons uiteindelijk verbindt - Johan Cruyff Institute

Amerika is nog niet zo’n voetballand – hoewel er overal wel voetbaldieren te vinden zijn en de stadions in bijvoorbeeld Los Angeles gewoon vol zitten. Het maakt mij echter niet zoveel uit, want deze uitdaging is fantastisch en ontzettend leerzaam. Het cultuurverschil speelt wel degelijk een rol in het groepsproces, maar de liefde voor het spelletje is wat ons uiteindelijk verbindt.

Ik heb de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute gestudeerd en daar ben ik op jonge leeftijd geconfronteerd met vragen waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe, wie ik ben als coach en mens en waar mijn kwaliteiten liggen. Dit geeft mij richting. Als coach gebruik ik het spel om te verbinden. Voor mij valt of staat alles bij de connectie die ik heb met de individuele speler en het team. Ik geloof heilig dat de échte ontwikkeling pas plaatsvindt op het moment dat je de persoon achter de sport kent en dat je meer kan betekenen voor iemand, zowel op als naast het veld, als je een vertrouwensband opbouwt.

TELESPORT STUDIEBEURS

Dit bericht is verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier

STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s die in september van start gaan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *