“Driekhoek analist, coach en speler wordt steeds opener”

Jaimy Hulsker, performance analist van de Nederlandse hockeymannen en NEC Nijmegen en hockeycoach, studeert de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute en schreef deze column voor Telesport

Full time performance analisten zijn – in tegenstelling tot de hockeywereld – in het voetbal heel gebruikelijk. Daarom is het mooi om te zien dat de ontwikkelingen in het clubhockey in volle gang zijn en steeds meer clubs het nut inzien van een performance analist. In het voetbal gaat er overigens veel meer geld om dan in het hockey en zijn de budgetten groter, waardoor er meer mogelijkheden zijn om complexe systemen te gebruiken. Deze systemen zijn in het hockey vooralsnog te kostbaar. Daarentegen is het gebruik van technologie in de hockeywereld al een gemeengoed en wordt er op een breder vlak mee gewerkt. Zo is het live monitoren van de prestatie allang in gebruik, terwijl dit in het voetbal officieel nog niet is toegestaan. Er komen gelukkig steeds meer gelden beschikbaar voor innovatieve projecten in het hockey. Zo heeft HC Den Bosch een Smart Stadium waar een tracking systeem hangt. Een andere mooie ontwikkeling voor de toekomst is dat bal- en positiedata beschikbaar worden, zodat er een analyseverdieping kan worden gemaakt.

De grootste ontwikkeling die ik in de mondiale sporttechnologie zie, is dat de moderne coaches heel goed onderlegd zijn en weten wat ze willen. Ook de driehoek van coach, analist en spelers wordt steeds opener en er is steeds meer vraag naar data. Ik verwacht dat het veel systematischer gaat worden. Het gaat er naartoe dat wedstrijden op voorhand ‘voorspeld’ kunnen worden en dat de coach steeds meer een bewaker van dit proces gaat worden. Dit heeft z’n voordeel, maar het kan ook de toegevoegde waarde van ‘een goede trainer’ verminderen.

Maar coaching blijft een speciaal vak. Ik studeer dit jaar de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute en het belangrijkste dat ik heb geleerd is het kijken naar mezelf, want daar begint het allemaal mee. Je moet eerst weten wie je bent en waarom je doet wat je doet en pas daarna kan je met teams aan de slag. Daarbij heeft het combineren van mijn functies mij ontzettend veel gebracht. Doordat ik als analist ook als coach denk en andersom, ben ik extra scherp.

TELESPORT STUDIEBEURS

Dit bericht is verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier

STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s die in september van start gaan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *