Een coach in de keuken

Janneke Pieterson combineert haar passie voor voeding met topsport: ze studeerde de Master in Coaching en bereidt voeding voor professionele wielrenners, judoka’s, worstelaars en roeiers

Janneke Pieterson is erin geslaagd om haar twee grote passies – de keuken en de sport – te combineren op het hoogste niveau. Want toen ze in de keuken werkte voor de Giant-Alpecin wielerploeg, nu Team Sunweb, gedurende vier edities van de Tour de France (2012-2016), zag ze haar professionele toekomst: werken met voeding voor sporters. In 2014 besloot ze een nieuw ingrediënt aan haar CV toe te voegen: de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute.

“Ik koos voor de Master in Coaching om sporters beter te kunnen begeleiden. Bij jonge sporters zie je dat zij wel serieus bezig willen zijn met voeding, maar niet goed weten hoe. Ook de sociale druk is groot. Judoka’s en worstelaars – en andere sporten met gewichtsklasse – hebben het misschien wel het moeilijkst. Ze moeten sterk zijn voor de wedstrijd met een lage energie-inname en zijn continu met hun gewicht bezig, op de onsjes af. Kinderen van 13 jaar hebben al met de gewichtsklassen te maken. Dit is best heftig. Om die jonge sporters goed te kunnen coachen, heb ik de opleiding gedaan”, legt Janneke uit.

Ze kent ook de wereld van het wielrennen en haar vereisten goed. Ze werkte samen met het WM3 Pro Cycling Team (foto header) en vier jaar volgde ze het Nederlandse Team Giant-Alpecin (Team Sunweb) in de Tour de France bij de bereiding van hun voeding. “Omdat ze zoveel calorieën verbruiken zijn voor topwielrenners de hoeveelheid voeding en de koolhydraten belangrijk; en de eiwitten voor een goed herstel. Maar bovenal let ik op variatie, want ze slapen, fietsen, eten en ‘that’s it’. Dan ook nog iedere dag pasta moeten eten, daar wordt niemand blij van. Ik varieer met groentes, iedere dag tien soorten door elkaar, en ook direct na de race wat zij in de bus eten: van rijst tot bananenbrood, vruchtencakes, salades, ga zo maar door.”

Een coach in de keuken - Janneke-Pieterson - Johan Cruyff Institute

Janneke deed alles alleen in de keuken. “Dat was behoorlijk bikkelen en veel improviseren. Twee uur voordat de jongens ontbijten sta je in de keuken om brood te bakken en het ontbijt te maken, inclusief het eten voor na de race. Ik ben inmiddels in Utrecht ook met mijn eigen praktijk gestart, Sportkeuken, waar ik ook veel sporters begeleid. Ik kook, geef adviezen en presentaties en workshops.”

In de voorbereiding naar Rio werkte Janneke voor de Nederlandse roeiers, waar ze “gekookt heeft en aankomende zomer ga ik weer aan de slag voor de wielrenners en roeiers. Ook gaat dan mijn eigen kookstudio open met speciale kook-workshops voor sporters. Dat wordt hartstikke leuk en tegelijk supergoed voor de teambuilding!”

TELESPORT STUDIEBEURS

Dit bericht is ook verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier

GERELATEERDE STUDIEPROGRAMMA’S

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s, bijvoorbeeld:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *