‘Een opgeleide voetbalspeler is in staat om zichzelf, de wereld en het spel beter te begrijpen’

Voormalig professioneel voetballer João Paiva behaalde in september zijn diploma voor de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute en startte afgelopen zomer met zijn nieuwe functie als Player Relation Manager bij SAFP, de Zwitserse federatie voor voetbalspelers.

Als voormalig professioneel voetballer van onder andere Sporting Club de Portugal, waar hij samenspeelde met Cristiano Ronaldo, en Grasshopper Club Zurich bracht de Portugese João Paiva voldoende bagage mee om als Player Relation Manager bij de Zwitserse federatie voor voetbalspelers, de SAFP, afgelopen zomer aan de slag te gaan. De sympathieke Portugees is ervaringsdeskundige en kan de spelers goed helpen.

“Ik ken de spelers en de omgeving goed en ik ben ervan overtuigd dat de diensten van de SAFP erg nuttig zijn voor haar leden. In mijn functie ben ik het directe aanspreekpunt voor de spelers omtrent alle SAFP-activiteiten, zoals het geven van juridisch advies over hun contracten, de mogelijkheden vergroten om hun tijd in educatie te investeren, de spelers voor te bereiden op hun toekomst na hun carrière en het organiseren van workshops op het gebied van verzekeringspolissen en belastingaangiften, persoonlijke financiën en gezondheid, wat belangrijke onderwerpen zijn voor professionele voetballers”, vertelt João enthousiast.

Het leven als speler in de professionele voetbalwereld is bijzonder, maar ook hard. Daarom is het voor de voetballers extra belangrijk dat organisaties als de SAFP bestaan om hun rechten te beschermen en hen op verschillende gebieden actief te ondersteunen. João: “Het is ontzettend belangrijk wat we bij SAFP doen. Toen ik nog voor de Grasshoppers speelde, had ik problemen met mijn contract en kon ik bij hen terecht voor juridische bijstand. Daardoor ben ik ook in aanraking gekomen met educatie en kon ik dankzij hen succesvol een Bacheloropleiding gaan volgen naast mijn actieve voetbalcarrière.”

João Paiva - een opgeleide voetbalspeler is in staat om zichzelf, de wereld en het spel beter te begrijpen - Johan Cruyff Institute

João Paiva

En laat educatie nu net een pijnpunt zijn binnen de internationale voetballerij. “Spelers moeten betere educatie kunnen krijgen, vooral voor hun toekomst na hun voetbalcarrière. Een opgeleide speler is in staat om zichzelf, de wereld en het spel beter te begrijpen. Daarom moeten coaches en voorzitters zich focussen op het verbeteren van de eigenheid van de spelers en hen niet dwingen allemaal hetzelfde te zijn.”

De Portugees heeft daarnaast ook een duidelijke mening over de professionalisering binnen het voetbal en waar het in de toekomst naar toe moet. “Ik vind dat het voetbal zich zeker heeft verbeterd op het gebied van professionaliteit, maar de toekomst is om te begrijpen dat goed opgeleide en intelligente mensen de kwaliteit van het spel zullen verbeteren. En dan maakt het niet uit of je een speler of coach bent of in de technische staf zit. Het spel zal beter worden als men het beter gaat begrijpen, bijvoorbeeld: spelers moeten te allen tijde begrijpen waarom ze een oefening moeten doen in plaats van dat hen wordt opgelegd om die oefening te doen.”

De voormalig profvoetballer, die nog steeds met weemoed terugdenkt aan zijn tijd als profvoetballer en de kleedkamercultuur nog dagelijks mist, was na zijn Bacheloropleiding nog niet uitgestudeerd. Naast zijn huidige functie bij SAFP staat hij ook op het veld als coach van FC Dietikon, partnerclub van de Grasshoppers, en startte hij daarom in februari de internationale editie van de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute. “Dat was een geweldige reis! Het was fantastisch om met zo’n diverse groep hetzelfde doel na te streven, namelijk een beter mens en een betere coach worden. Het heeft mij doen inzien dat ik spelers hun eigen weg kan helpen vinden door echt naar hen te luisteren. Ik gebruik de kracht van het één-op-één coachen, waardoor ik hun redenen, motivaties, ambities, gedachten en problemen beter begrijp. Daardoor krijg ik een sterkere relatie met de spelers. Ze vertrouwen mij en kunnen op zoek naar hun persoonlijke ontwikkeling, wat weer invloed heeft op hun prestaties op het veld”, aldus de leergierige coach.

STUDIEPROGRAMMA’S JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *