FIFA presenteert haar plan 2.0: de toekomst van het voetbal

De nieuwe president en leider van de FIFA, Gianni Infantino, presenteert zijn managementplan die een ommekeer teweeg moet gaan brengen in het voetbal van de toekomst: meer investeringen in voetbal, spelers en fans, bevordering van vrouwenvoetbal, technologische innovaties en meer controle over de kaartverkoop

“Als leiders van deze sport moeten we weer meer fan zijn en minder politicus”. Met deze intentieverklaring en een ommekeer in het achterhoofd nam de Italiaan Gianni Infantino op 29 februari het heft in handen bij de FIFA. Acht maanden had hij nodig als afkoelingsperiode, nadat het vuur hevig was opgelaaid rond Joseph Blatter (geschorst wegens corruptie) en het warmhouden van diens post door de Kameroenese Issa Hayatou, wiens presidentschap 4 maanden duurde voordat de beloofde oplossing kwam.

De komende jaren is Gianni Infantino de man die het belangrijkste orgaan in de voetbalwereld moet gaan leiden. Hij heeft op het laatste FIFA-congres in oktober een ommekeer aangekondigd door een stappenplan te presenteren onder de naam FIFA 2.0: de toekomst van het voetbal. Zijn ideeën zijn gebaseerd op volledige transparantie om het vertrouwen in de internationale voetbalbond te herstellen, en om tevens te gaan bouwen aan de toekomst waarbij er rekening gehouden wordt met alles wat al is neergezet en wat deze sport tot zo’n groot, wereldwijd fenomeen heeft gemaakt.

“We hebben de spelers en fans nodig, want het voetbal kan niet zonder hen. Ik denk dat deze twee groepen te lang verwaarloosd zijn en het is tijd om dat te veranderen,” aldus Infantino bij zijn aantreden. Daarna liet hij zijn stropdas op kantoor op een hangertje achter en bezocht hij de formele vergaderingen, met diverse voetbalshirts in de koffer, en reisde over de vijf continenten om met eigen ogen de behoeften te zien.

Deze behoeften gelden voor de 211 bonden die deel uitmaken van FIFA, zodat ze zich gesteund voelen, maakt niet uit welk land, om te kijken hoe er geïnvesteerd kan worden in het vrouwenvoetbal en de lagere competities.

HET FORWARD PROGRAMMA

De FIFA-voorzitter heeft voorgesteld dat de 211 aangesloten bonden in de komende 10 jaar 4 miljard dollar investeren in de ontwikkeling van het voetbal via het programma Forward en andere financieringsinitiatieven. Via het Forward-programma is gegarandeerd dat elke federatie $ 750.000,- per jaar beschikbaar stelt voor infrastructurele projecten, de competities en het vrouwenvoetbal; plus $ 500.000,- extra voor operationele kosten op administratief gebied en beleid.

Sommige bonden ontvangen meer hulp, bijvoorbeeld voor voetbaluitrustingen en opleidingsprogramma’s of om een miljoen dollar aan reiskosten te dekken, zodat bij internationale wedstrijden de participatie van vrouwen en jeugdteams verzekerd is. Ook zal de economische steun aan de zes confederaties verhoogd worden om de ontwikkeling van het voetbal te stimuleren in hun werkgebied: in plaats van 22 miljoen per 4 jaar, zullen ze 40 miljoen ontvangen.

De WK’s opener maken is een ander initiatief van de president. “We moeten de deelname aan het WK vergroten tot 40 teams, zodat 8 extra landen de kans hebben deel te nemen aan het hoofdtoernooi van de FIFA en meer landen de kans hebben om deel te nemen aan de kwalificaties. Niet alle landen kunnen naar een WK, sommigen hebben zelfs de hoop al opgegeven om er ooit bij te zijn, of het nu de jeugd is, veteranen, mannen of vrouwen, ze moeten allemaal kunnen spelen,” aldus Infantino.

MEER VOETBALLERS, MEER VROUWEN

Ook is voorgesteld om, in lijn met de strategie, de algehele participatie in het voetbal over alle niveaus (spelers, coaches, scheidsrechters en fans) van 45% naar 60% van de wereldbevolking te brengen. En binnen 10 jaar een verdubbeling van het aantal vrouwen in voetbal in de wereld tot 60 miljoen, door middel van de ontwikkeling en implementatie van een strategie om van damesvoetbal een massa-sport te maken, vergelijkbaar met het mannenvoetbal. Daarbij zal de FIFA haar aangesloten bonden helpen met een budget van maximaal $ 315.000.000,- voor de organisatie van de jeugd-, vrouwen- en professionele competities.

Infantino heeft voor het vrouwenvoetbal de Nieuw-Zeelandse Sarai Bareman verantwoordelijk gemaakt, die hiervoor financieel directeur was bij de voetbalbond van Samoa en de voetbalconfederatie van Oceanië; zij was ook de enige vrouw die deel uitmaakte van de hervormingscommissie FIFA 2016.

FIFA presents its plan 2.0: the future of football - Johan Cruyff Institute -

Fatma Samoura *Foto: Fifa.com

De rechterhand van de Italiaan die de herstructurering moet doorvoeren is ook een vrouw. De Senegalese diplomaat Fatma Samoura is de eerste vrouw die de positie van secretaris-generaal van de FIFA inneemt en die hem zal bijstaan bij de verschuiving naar transparantie. De organisatie is nu opgedeeld in twee blokken: één voor het genereren van de commerciële inkomsten en het administratieve werk, en een andere gericht op de ontwikkeling van het voetbal en het organiseren van wedstrijden.

VERANDERINGEN IN DE COMMERCIE

Het WK is het belangrijkste toernooi van de FIFA en dat zal ook ingrijpend veranderen. Om te beginnen zal het beheer van de kaartverkoop direct onder de Internationale Federatie komen te vallen, zodat een nauwere relatie met de fans mogelijk is, en om de voordelen van ticketverkoop te maximaliseren. Een werkgroep zal de veranderingen voor het WK Qatar 2022 uitvoeren. De wedstrijdleiding zal ook uitgevoerd worden door de FIFA en niet door het gastland, zoals tot nu toe gebruikelijk was. En tot slot zal het proces van de selectie van kandidaat-bonden om het WK te organiseren volgens de nieuwe richtlijnen van Infantino op transparantie worden beoordeeld.

ANALYSE DOOR ONZE VOETBALSPECIALIST

Oliver Seitz, specialist in de ontwikkeling van football business en programa manager van de “FC Barcelona Master in Football Business by Johan Cruyff Institute”, analyseert de veranderingen die hij de laatste jaren bij FIFA waarneemt.

“FIFA onder Havelange was gericht op uitbreiding, terwijl FIFA onder Blatter gericht was op de politiek leiders in de wereld. Met FIFA 2.0 wil Infantino de persoon worden die weer balans brengt in de zeer diverse voetbalwereld. Omdat er nu veel meer landen – en overheden – lid zijn, moet Infantino zien iedereen tevreden te houden. Ondanks dat het voetbalkapitaal in vijf Europese landen (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk) is geconcentreerd, omdat die slechts 2% van de Algemene Vergadering van de FIFA vertegenwoordigen, waarover de president de scepter zwaait”.

Volgens Oliver Seitz is “FIFA 2.0 een duidelijk voorbeeld van deze situatie, maar om zijn beleid uit te voeren, moet Infantino zijn invloed vergroten, Zwitserland verlaten en meer aanwezig zijn in de wereld, het aantal werknemers verhogen en meer rechtstreeks communiceren met de fans. Onder Havelange en Blatter bereikte FIFA meer landen. Infantino moet dit nu versterken en haar invloed in alles wat met voetbal te maken heeft verhogen, van het krijgen van meer macht in het organiseren van evenementen tot aan het ontwikkelen van strategieën om te concurreren met andere groeiende sporten. Infantino probeert alle vertegenwoordigers die betrokken zijn bij het voetbal te mobiliseren, maar de organisatie is immens. Hij staat voor een lastige taak”.

(*foto header: FIFA.com)

GERELATEERDE STUDIEPROGRAMMA’S

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s:

NB: In januari starten we in Amsterdam met deze programma’s in het Nederlands:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *