Lef, bewustzijn en engagement: inspiratie van Johan Cruijff tijdens de afstudeerceremonies van Johan Cruyff Institute

De persoon van Johan Cruijff en zijn academische legacy spelen een centrale rol in de afstudeerceremonies 2021-2022 van Johan Cruyff Institute in Barcelona en Amsterdam

De sportindustrie bereidt zich voor om haar nieuwe leiders te verwelkomen. Tijdens het studiejaar 2021-2022 hebben 140 studenten een opleiding gevolgd op de locaties van het Johan Cruyff Institute in Amsterdam en Barcelona, of online, en ongeacht de door hen gekozen modaliteit hebben ze allemaal hun studie afgerond met de ambitie om bij te gaan dragen aan de sportsector.

Dat gevoel was duidelijk aanwezig tijdens de diploma-uitreikingen in Amsterdam en Barcelona, en wat aanstaande oktober wederom aanwezig zal zijn tijdens het afstuderen van de online studenten. De diploma-uitreiking in Barcelona vond plaats in Torre Glòries, het opvallende gebouw aan de noordkant van de Catalaanse hoofdstad, waar ongeveer 250 mensen fysiek samenkwamen, vergezeld door meer dan 600 mensen die de livestream volgden. In Amsterdam waren hotel Jakarta en het Frans Otten Stadion de gekozen locaties.

The legacy van Johan Cruijff, aawezig tijdens de afstudeerceremonies

Het einde van het studiejaar is altijd hét moment om stil te staan bij de waarden die de oprichter van onze instelling, Johan Cruijff, vertegenwoordigt. Drie van hen, en in het bijzonder Mariël Koerhuis, de algemeen directeur van het Johan Cruyff Institute, wilden voor de pas afgestudeerden de volgende waarden uitlichten: lef, bewustzijn en engagement.

Lef, bewustzijn en engagement: inspiratie van Johan Cruijff aanwezig bij de afstudeerceremonies van Johan Cruyff Institute

Mariël Koerhuis, algemeen manager Johan Cruyff Institute, tijdens de afstudeerceremonie in Barcelona.

Johan Cruijff had lef. Hij durfde te handelen, beslissen te nemen en nieuwe avonturen aan te gaan. Hij had de moed om nieuwe dingen te proberen en te ontdekken. Hij durfde te falen, zonder oordeel, zonder angst. Hij begreep dat falen een weg is om te leren”, zei Mariël. En wat betreft bewustzijn, prees ze hen voor hun nieuwsgierigheid en interesse om te leren en merkte ze op hoe belangrijk het is om je beperkingen te kennen. “Jezelf kennen en accepteren is de weg naar succes”, aldus Mariël.

“Johan Cruijff had lef, durfde te handelen en beslissen te nemen. Ik hoop dat zijn legacy jullie blijft inspireren”

De algemeen manager beëindigde haar toespraak met een verwijzing naar engagement en maakte van de gelegenheid gebruik om de partners van het Johan Cruyff Institute, waaronder de Universitat Autónoma de Barcelona en FC Barcelona, te bedanken voor hun vertrouwen en betrokkenheid, terwijl ze de studenten aanmoedigde om zich in te zetten voor wat voor hen het belangrijkste is. Het was een oproep om de legacy van Johan Cruijff als inspiratiebron te gebruiken “voor het welzijn van de sport en de samenleving”. Namens de Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) namen Judith Panadés, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, en Ricard Esparza, academisch coördinator van de Official Master’s Degree in Sport Management, on campus en online, deel aan de ceremonie, terwijl FC Barcelona vertegenwoordigd werd door vicepresident Rafael Yuste.

De ceremonie in Barcelona werd gehouden voor de afgestudeerden van de Official Master’s Degree in Sport Management in samenwerking met de UAB (on campus en online), de Master in Football Business in samenwerking met FC Barcelona en Barça Innovation Hub, en de Blended Master in Sport Marketing en Management (Barcelona).

Het open en multiculturele karakter van het Johan Cruyff Institute was duidelijk zichtbaar, dankzij de aanwezigheid van studenten van over de hele wereld. Van de deelnemers aan de masters die worden verzorgd vanuit Barcelona, het hoofdkantoor van de instelling, is ongeveer 70% van de studenten afkomstig uit andere landen, zoals de Verenigde Staten, Duitsland, Zuid-Afrika, Argentinië en Mexico en komen de meeste studenten – natuurlijk – uit Nederland en Spanje.

Jordi Viñas, academisch manager van de Blended Master in Sport Marketing and Management, ging in op het verloop van het afgelopen studiejaar en concludeerde dat “tevredenheid vooral in de inspanning ligt en niet zozeer in de prestatie”. Op zijn beurt feliciteerde Ricard Esparza, de academisch coördinator van de Official Master in Sport Management, alle aanwezige studenten en degenen die de masteropleiding online volgden vanuit allerlei landen en continenten. “Ons programma is relatief jong, maar gaat nu de fase van volwassenheid in en jullie hebben ons geholpen om daar te komen “, zei hij.

Eén van de studenten, Oscar Traver, waardeerde het belang van het delen van de reis met zowel de collega-afstudeerders als de docenten. “We hebben het geluk dat we geweldige docenten hebben gehad, die zich niet beperkten tot het uitleggen van lesstof, maar verder gingen door te delen waar de sportindustrie naartoe gaat volgens hun ervaringen”, zei Traver, een paar dagen na zijn afstuderen.

Johan Cruyff Institute, opleiden van de leiders van de sportindustrie

Als kernwaarde en missie heeft het Johan Cruyff Institute de passie om de leiders van de toekomst van de sportindustrie op te leiden op verschillende gebieden, van facility – of eventmanagement tot strategisch management, of in sportmarketing en sponsoring. Dat is waar Traver zichzelf graag ziet nu hij zijn studie heeft afgerond. “Ik zou in het operationele deel van sportevenementen willen werken, en nog beter als dat te maken heeft met zwemmen of voetbal”, zegt hij.

In Nederland vonden twee diploma-uitreikingen plaats. Afgestudeerden van de Master in Sport Management Amsterdam verzamelden zich in het Frans Otten Stadion in de hoofdstad, voor de uitreiking, terwijl afgestudeerden van de Master in Coaching het academisch jaar afsloten met een ceremonie in hotel Jakarta, bijgewoond door Celine van Gerner, de bekende turnster en alumna van het programma, en Marcel van der Kraan van Telesport, dat beide masters ondersteunt via studiebeurzen.

Lef, bewustzijn en engagement: inspiratie van Johan Cruijff aanwezig bij de afstudeerceremonies van Johan Cruyff Institute

Enkele van de afgestudeerden van de Master in Sport Management Amsterdam.

Stephan Rieff, student Master in Sport Management Amsterdam, benadrukte “de inzet en hulp van het Johan Cruyff Institute bij het opbouwen van relaties en het uitbreiden van het netwerk”. Daarin ligt de waarde van immateriële zaken die de instelling te bieden heeft: de mogelijkheid om relaties op te bouwen met vakgenoten en toekomstige collega’s in de sector.

Zijn studiegenote, Shay Sade, waardeert de noodzaak van “een planmatige aanpak, wat voor elke organisatie en natuurlijk ook in de sportwereld belangrijk is, om de zaken geordend aan te pakken “. Ze benadrukte ook de toegankelijkheid van de organisatie. “Je hebt gemakkelijk contact met alle docenten en de stafmedewerkers, die nauw betrokken zijn”, merkt Shay op. Stephan is commercieel assistent bij Almere City FC en Shay is medeoprichter van FIRSTEAM USA, een bedrijf dat duale carrières voor sporters ondersteunt en hen helpt voetbal te combineren met hun studie in de Verenigde Staten.

Lef, bewustzijn en engagement: inspiratie van Johan Cruijff aanwezig bij de afstudeerceremonies van Johan Cruyff Institute

Afgestudeerden Master in Coaching voor hotel Jakarta.

“Het belangrijkste is nu om alles wat je hebt geleerd toe te gaan passen, de ambitie hebben om elke dag wat te verbeteren, en ook kritisch naar jezelf te kijken om te kijken wat je kunt verbeteren” – Jordi Cruijff

Ook Jordi Cruijff wilde beide diploma-uitreikingen bijwonen, maar zijn agenda bij FC Barcelona stond hem niet toe om bij de evenementen fysiek aanwezig te zijn. Jordi wenste de pas afgestudeerden het allerbeste toe in een opgenomen videoboodschap. “Het belangrijkste is nu om alles wat je hebt geleerd toe te gaan passen, de ambitie hebben om elke dag wat te verbeteren, en ook kritisch naar jezelf te kijken om te kijken wat je kunt verbeteren”, vertelde hij. Omring je met mensen die je zullen helpen, die positief zijn en die via hun sterke punten bijdragen, wat misschien ook jouw zwakke punten kunnen zijn, om zo een sterk team vormen om elke dag te groeien. Ik wens jullie het allerbeste.”

Ga naar de fotoalbums op het Flickr-account van Johan Cruyff Institute, om de foto’s te zien en te downloaden:

MASTER IN

Sport Management

Het 10-maanden durende programma Master in Sport Management in Amsterdam wordt aangeboden in het Engels en is ontworpen voor mensen met een passie voor sport, die zich graag willen verdiepen in sportmanagement en zichzelf willen ontwikkelen om hun carrière in de sportmanagement sector te bevorderen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *