Maikel Scheffers: “In veel landen tel je als Paralympiër niet mee”

Paralympiër Maikel Scheffers studeerde in 2017 de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute en zet zich als sporter en ambassadeur in voor de gehandicaptensport. Hij schreef deze column voor Telesport

De wereld van de gehandicaptensport is een wereld van uitersten. In Nederland hebben wij het geluk dat we sport minded zijn. De Paralympiërs hebben hier vele mogelijkheden en worden door het NOS*NSF in de meeste gevallen gelijk gesteld aan de Olympische sporters. Maar in veel landen tel je als Paralympiër eigenlijk niet mee. Door mijn internationale sportcarrière heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe groot die verschillen daadwerkelijk zijn, en dat terwijl er ontzettend veel talent is.

Ondanks dat wij het in Nederland goed hebben, blijft het lastig om als gehandicaptensporter sponsoren te vinden. We krijgen gewoonweg minder media-aandacht. Daarom moeten we inventief blijven. Ik studeerde in 2017 de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute en daar heb ik mezelf commercieel verder kunnen ontwikkelen. Het schrijven van een businessplan voor de Johan Cruyff Foundation om wereldwijd nog meer kinderen in beweging te krijgen, heeft daar zeker aan bijgedragen.

De ontwikkeling die het rolstoeltennis de afgelopen jaren heeft doorgemaakt is overigens gigantisch. Op alle vlakken is er vooruitgang geboekt; van materiaal en de coaching tot aan de ondersteuning vanuit de bonden en het Paralympisch comité. Ook als spelers hebben wij ons flink doorontwikkeld. De lootscholen en topsportprogramma’s hebben hier enorm aan bijgedragen.

Inmiddels ben ik alweer acht jaar ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport. Mijn leven is door de topsport enorm verrijkt. Daarom vind ik het belangrijk om via deze weg wat terug te geven en probeer ik met mijn ambassadeurschap de gehandicaptensport te promoten. Als alles goed gaat, sta ik in Tokio voor de vierde keer op de Paralympische Spelen. Ik ben me ervan bewust dat dit iets unieks is en ik hoop van harte dat ik met mijn ervaring een extra steentje kan bijdragen aan de ontwikkeling van de gehandicaptensport, en de jeugd hierbij in het bijzonder. Mijn wens op de langere termijn is dat alle Paralympische sporten internationaal volledig geïntegreerd zijn bij de sportbonden en dat Paralympische sporters wereldwijd dezelfde rechten krijgen als de Olympiërs. Dat zou prachtig zijn!


TELESPORT STUDIEBEURS

Dit bericht is verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier


STUDIEPROGRAMMA’S JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *