“Onderschatting werkt in mijn voordeel”

Hassnah Elhage (foto hieronder) studeerde de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute. Ze schreef deze column over haar werk als spelersmakelaar en vrouwenvoetbal voor Telesport

Hassnah-Elhage Onderschatting werkt in mijn voordeel - vrouwenvoetbalHet vrouwenvoetbal groeit en dat is fantastisch! Zeker na de EK-winst van de Oranje Leeuwinnen merkte ik dat er steeds meer belangstelling kwam voor de sport. Dat is een goede zaak, maar door de stijging van de populariteit komen er steeds meer cowboys op de markt die mee willen liften op het succes zonder te willen bouwen aan de toekomst van de sport.

Juist nu de industrie zich aan het ontwikkelen is, hebben ook de speelsters behoefte aan goede en professionele begeleiding en merkte ik dat er vraag is naar specifieke kennis. Als arbeidsrechtjuriste heb ik de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute gestudeerd. Deze combinatie maakte het logisch om een aantal jaar geleden als spelersmakelaar het vrouwenvoetbal in te stappen met mijn eigen bedrijf Elhage Sports Consultancy.

Niet iedereen in deze miljardenwereld is even eerlijk en dat is ook de reden dat spelersmakelaars berucht zijn. Echter zit het grote geld vooralsnog niet in het vrouwenvoetbal, dus de belangen zijn daardoor heel anders; het is heel hard werken voor een minimale vergoeding. De speelsters hebben behoefte aan een transparante en eerlijke begeleiding. Hier probeer ik aan te voldoen en heb ik naast een professionele band ook een sterke persoonlijke verbinding met mijn speelsters.

Ik heb nog vaak het gevoel dat ik mezelf moet verdedigen over mijn rol in het vrouwenvoetbal. Er zijn clubs die het maar onzin vinden dat speelsters een makelaar hebben en niet openstaan voor het professionaliseren van de sport. Daarom denk ik dat het goed is om de krachten binnen het vrouwenvoetbal te bundelen. Als wij onze kennis samensmelten, kunnen we de sport doorontwikkelen en haar charme behouden. Hopelijk kan ik met mijn bijdrage de sport professionaliseren en een eigen identiteit helpen geven zodat het commercieel een succes wordt.

De voetbalindustrie blijft natuurlijk een mannenwereld, maar daar komt langzamerhand verandering in. Ik word als vrouw nog vaak onderschat, maar dit werkt meestal in mijn voordeel. Spelersmakerlaars in het vrouwenvoetbal zullen in de toekomst vaker gaan voorkomen, maar we moeten het wel reguleren om te voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van de speelsters.

Credits Header: By Jip Bosch [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons

TELESPORT-STUDIEBEURS

Dit bericht is verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier

STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s die in september van start gaan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *