Jochem Schellens, manager Papendal en alumnus Master in Sport Management vertelt wat het high-performance centrum doet voor zijn sporters op de Olympische Spelen in Rio
Als je het hebt over een sportcentrum dat competitie, inspanning, vastberadenheid en perfectie ademt, dan heb je het over een high performance center. Als je dan ook nog een Olympisch jaar hebt, dan is de toewijding helemaal ten top, niet alleen van de sporters maar van alle professionals die met hen samenwerken, zodat ze het maximale resultaat behalen tijdens de belangrijkste gebeurtenis van hun carrière.
Een paar maanden terug vierde het netwerk van het Johan Cruyff Institute een evenement op deze magische plek, waar elke dag dromen worden nagejaagd met als hoogste doel de Olympische Spelen aan de horizon. Die plek was natuurlijk Papendal, het high performance center en zetel van het NOC*NSF, waar Jochem Schellens, alumnus van de Master in Sport Management van het Johan Cruyff Institute Amsterdam, gedurende de afgelopen 10 jaar de manager is.
Jochem’s loopbaan is een soort lange-afstand race met verre reizen voordat hij startte op Papendal. Hij was hotelmanager in Zuid-Afrika en Vietnam waarna hij terugkeerde naar Nederland, zijn thuis, om zijn internationale kennis in te zetten bij Nederlandse restaurants en hotels. Maar iets zei hem dat hij toe was aan iets anders. “Ik wilde een verandering en die kreeg ik toen ik manager kon worden van de accommodaties van het Nederlands Olympisch Comité. Studeren aan het Johan Cruyff Institute betekende voor mij dus vooral ook nieuwe sportmanagementkennis toevoegen aan de kennis die ik al had als facility manager. Ik kreeg de kans om Papendal te transformeren tot het centrum wat het vandaag de dag is. Dankzij de Master kon ik enorm groeien in deze sector. Dat was geweldig en ik ben er erg dankbaar voor,” zegt Jochem.
Papendal ligt vlakbij Arnhem in een rustige en bosrijke omgeving en beslaat zo’n 160 hectare. Het is het trainingscentrum voor topsporters sinds het begin van de jaren 70. Jaarlijks trainen er meer dan 300 Olympische – en Paralympische sporters.
Jochem Schellens gaat in op zijn werk met sporters in een Olympisch jaar en wat de staf van een high performance center voor hen kan betekenen.
Wat betekent het voor jou om manager van Papendal te zijn ?
Ik werk hier nu iets meer dan tien jaar en ik vind het nog steeds geweldig om te zien hoe sporters hier trainen en zich voorbereiden en te ontdekken hoe wij kunnen bijdragen aan hun resultaten.
Hoe zou je de sporters omschrijven die trainen op Papendal?
Iets wat ze allemaal hebben is toewijding en vastberadenheid. Je moet natuurlijk ook over talent beschikken, maar om zo’n hoog niveau te bereiken is het noodzakelijk om op een high performance center als het onze te trainen… Vastberadenheid is dan wat echt telt.
Hoe ondersteunen de mensen die hier werken de sporters bij hun succes en falen?
Ik zeg altijd dat we hen helpen hun dromen waar te maken door ze de stukjes van de puzzel aan te reiken. We geven die stukjes en zij moeten er dan hun eigen puzzel van in elkaar zetten. Het maakt niet uit of ze winnen of niet, wij handelen hetzelfde. Ik ben wel blij en trots als ze terugkomen met goede resultaten, maar mij zul je nooit horen zeggen dat ze dat te danken hebben aan ons. Zij zijn degenen die hun doelen nastreven en medailles winnen en wij zijn hier alleen om hen daarbij te helpen. We doen niet meer of minder als ze meer of minder kansen hebben. We moeten er gewoon voor zorgen dat we iedereen de beste werkomstandigheden bieden; Dat is onze missie. Als high performance center moeten we er naar streven om de beste in de wereld te zijn.
Wat betekent succes en falen voor jou als manager van Papendal?
Succes is als de sporters hier willen trainen en ons werk waarderen. Dat bepaalt het succes van ons sportcentrum. Falen is wat lastiger uit te leggen. Maar voor mij zou ik falen als ik anderen er niet meer van kan overtuigen om te investeren in hetgeen we hier neerzetten zodat we sporters onze services kunnen verlenen. Als ik niet meer aan politici, de overheid of sponsoren kan uitleggen wat we hier doen, dan zou dat voor mij voelen als falen. Ik moet altijd anderen ervan kunnen overtuigen dat het zin heeft in onze sporters te blijven investeren.
Verschilt de werkdruk op Papendal in een ‘normaal’ jaar ten opzichte van dit Olympisch jaar?
We zijn bijna altijd volgeboekt, maar in een Olympisch jaar is er wel meer druk en stress bij de trainingprogramma’s, waardoor we meer werk hebben. Het afgelopen jaar hebben we goede resultaten behaald, waardoor men in de winter relatief relaxed was qua voorbereidingen op de Olympische Spelen. Maar de druk neemt naar de Spelen toe, want velen weten pas op het laatste of ze afreizen naar Rio, ook omdat de faciliteiten daar pas op het laatst af zijn of omdat er niet genoeg faciliteiten zijn voor zoveel mensen. We zaten dus vol tot eind juli en dat is wel een verschil met andere jaren.
Papendal zorgt ervoor dat de sporters in Rio dezelfde faciliteiten en services hebben als thuis. Hoe doen jullie dit?
Voor ons is de training die de atleten volgen gedurende de vier jaren in de voorbereiding op de Spelen heel belangrijk. En dan zie je dat als ze eenmaal aangekomen zijn in het Olympisch dorp, niet over dezelfde faciliteiten kunnen beschikken als thuis, of sommigen hebben die faciliteiten wel maar moeten ze delen met een grote groep andere sporters. Dus hebben we een aantal jaren geleden, in Vancouver en in Londen, een kleinschalig high performance center gebouwd in de buurt van het Olympisch dorp. In Londen gebruikten we de parkeerplaats van een winkelcentrum waar we stretching ruimtes, een medisch centrum, een ruimte voor fysiotherapie, etc. bouwden. In Rio gaan we precies hetzelfde doen, maar dit keer in het Olympisch dorp. Op die manier kunnen we alles wat we op Papendal hebben in het buitenland aanpassen op kleinere schaal. Samen met het Nederlands Olympisch Comité zullen we proberen ervoor te zorgen dat de atleten onder de beste voorwaarden en voorzieningen in Rio kunnen verblijven.
Welke condities zullen ze hebben?
De faciliteiten zijn vanaf een week voor de Spelen beschikbaar en het doel is dat er 30 sporters tegelijk kunnen trainen, alhoewel dat van de sport afhangt want sommigen hebben meer faciliteiten nodig dan anderen. Maar we hebben vooraf met alle coaches gesproken om de specifieke behoeftes te inventariseren, wat we hebben vastgelegd in een plan, wat we in Rio ten uitvoer zullen brengen.
We wensen Jochem en TeamNL veel succes in Rio!
Gerelateerde studieprogramma’s
Het Johan Cruyff Institute Amsterdam biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s:
- Master in Sport Management (Start: 20 september, Amsterdam, Engels)
- Module Sport Facility / Event Management (Start: januari 2017, Amsterdam, Nederlands)
- Sport Management Fundamentals (Start: 26 september, Online)