Studenten en alumni van het Johan Cruyff Institute die bij de Olympische Spelen in Rio aanwezig waren, vertellen hun ervaringen over het belangrijkste topsportevenement in de sportindustrie
Net zoals voor elke sporter de deelname aan de Olympische Spelen de bekroning van hun inspanningen en levenslange toewijding is, zo is het voor elke sportindustrie-professionals een absoluut hoogtepunt om – in al haar aspecten – deelgenoot te zijn van het Olympisch evenement, als een erkenning van werk en gewoon als een superervaring. Het internationale academische netwerk van het Johan Cruyff Institute had niet alleen meer dan 60 studenten en alumni aan het sporten op de Olympische Spelen in Rio, maar was ook aanwezig met opgeleide specialisten die de Spelen vanuit een ander perspectief beleefden.
De Olympische geest en de voordelen van sportintegratie laten ook hun sporen na bij de armsten van Rio. Bewoners van de favelas vierden ook “hun Games , alhoewel ver verwijderd van de sportfaciliteiten en het Olympisch Dorp. Misschien was het één van die weinige keren dat de inwoners van de armste getto’s van deze Braziliaanse stad, niet hebben gekeken naar het luxe leven van de vele bezoekers aan hun stad.
Tessa Veldhuis, voormalig Nederlands rugbyspeler en alumna van de Master in Sport Management van het Johan Cruyff Institute Amsterdam, was teamlid van ‘The Other Games‘. “Het doel van deze organisatie is”, volgens Tessa, “het tonen van de andere kant van de Olympische Spelen door middel van acht projecten, waar 25 Nederlandse partnerbedrijven en (voormalige) Olympiërs en overheidsinstanties bij betrokken zijn, om op lokaal niveau de sport onder ruim 2000 personen te bevorderen”.
Een week voor de Olympische Spelen startten de ‘Favela Games’, een toernooi gebaseerd op vijf Olympische sporten waar meer dan 350 kinderen uit de favela’s van Rio de Janeiro aan deelnamen. “We willen het verschil maken, niet alleen in de sport maar ook in de samenleving in het algemeen”, zegt Tessa. Het evenement werd georganiseerd met een dubbele reden: enerzijds beleven de kinderen een unieke ervaring en anderzijds dient het als fondsenwerving voor het REMER project, dat zich al 25 jaar inzet voor de bevordering van sport en onderwijs in de straten van Rio.
Miguel Tafich, alumnus van de Master in Sport Management Online, beleefde de Olympische Spelen vanuit een productieruimte van het Mexicaanse kanaal Claro Sports. “Ik was de producent van een ochtendprogramma, met een samenvatting van het beste van de vorige dag en een vooruitblik, en een late-night show. Het waren vele uren opgesloten werk met meer dan 54 uur aan sport en entertainment, zodat het Latijnsamerikaanse publiek van Claro Sports een volledig live-verslag kreeg van alle sporten “, benadrukt Miguel.
Het samenzijn met professionals en sporters van over de wereld is één van de beste herinneringen die Tafich Miguel overhoudt aan Rio. “De Spelen zijn aanstekelijk. Je ontmoet heel veel mensen uit allerlei landen en hoort de verhalen van de sporters, die je vertellen hoe het écht was. Het zet je aan het denken hoe de passie en liefde die zij voelen voor hun sport, iets ten goede kan veranderen. En dat jouw individuele bijdrage, hoe klein ook, een bijdrage daaraan is; dat geeft je een speciaal gevoel. Het was heel veel werk met weinig slaap, slecht eten en vele dagen ver verwijderd van onze families, maar iedereen was opgetogen; vrijwilligers, sporters, organisatoren, de media. Je hebt niet elke dag de kans de Spelen van dichtbij te beleven, toch?”, zegt Michael.
Het werk van een andere alumnus van de Master in Sport Management van het Johan Cruyff Institute Amsterdam, heeft Miguel Tafich vast en zeker geholpen als informatiebron. Lisa Deen werkte tijdens de Olympische Spelen voor de Olympic News Service. “We waren een soort mini-persbureau tijdens de Spelen, waar we previews, reviews, stats en facts & figures over de diverse sportwedstrijden verzorgden. Maar het belangrijkste waren de flash quotes: de eerste reacties van de sporters na afloop van hun wedstrijden. Al ons werk was te vinden via het Info-systeem waar alle journalisten toegang toe hadden.”
Lisa werkte vanuit het turn-paviljoen, een dicipline die ze al versloeg tijdens de Olympische Spelen van Londen 2012, de Commonwealth Games van 2014 en het EK 2015. “In Brazilië stonden voor het eerst twee volledige Nederlandse teams aan de start van de Spelen. Eén moment was echt bijzonder voor mij: Voor de finale mochten de leden van de news service wat foto’s maken in de wedstrijdhal. Ik besloot op de foto te gaan bij mijn favoriete toestel, de balk. Later bleek die foto extra bijzonder te zijn geworden: Sanne Wevers greep daar een paar uur later immers goud! Wat was dit gaaf! Maar al gauw moest de knop om en moest ik naar de mixed zone voor de eerste reactie van Sanne!”, vertelt Lisa opgewonden.
We verplaatsen ons naar een andere Olympische accommodatie, die van het volleybal, om de ervaringen van een alumna van de Johan Cruyff Academy Amsterdam Marloes Wesselink te horen, die als co-commentator werkte voor de Nederlandse NOS. “Om het beachvolleybal en volleybal in Rio 2016 mee te maken, was geweldig. Het is fascinerend te zien hoe dicht euforie en teleurstelling bij elkaar liggen. En als beachvolleyballer was het fijn iets toe te kunnen voegen aan de Olympische beleving van de Nederlandse kijkers thuis, met natuurlijk het schitterende brons voor Brouwer-Meeuwsen en een hele knappe 4e plaats voor het Nederlands damesteam!
Voor iemand die een sportclub in Rio de Janeiro runt, is het beleven van de Olympische Spelen in je eigen stad ongetwijfeld een onbetaalbare ervaring. Dat was het geval bij Adailton Sousa, een Braziliaan die bij het Johan Cruyff Institute de gratis online cursus in sportsponsoring heeft gedaan. “Ik was bij de Pan-American Games Río 2007 en het WK voetbal 2014, maar die vallen in het niet bij de Olympische Spelen”, zegt Adailton. “De stad bruiste van energie, jong en oud, en uit alle windstreken, genoten van de sport en om hun land te ondersteunen. Ik zag hoe Nadal en Lopéz goud wonnen voor Spanje in de finale van het dubbelspel tennis, was een dag bij het tafeltennis en bij de atletiekfinale met de 200m vrouwen en de finale van de geweldige Usain Bolt”.
Afgezien van de wedstrijden noemt de Braziliaan twee initiatieven die hij als hoogtepunten ervaarde en als exemplarisch ziet voor sportmanagement en de promotie van sport. “Sommige landen zoals Japan, Zwitserland, Duitsland en anderen bouwden ‘houses‘ om het publiek iets van hun keuken, muziek en cultuur te laten zien; een perfecte manier om andere culturen te leren kennen. Net zoals de vele vrijwilligers uit alle landen. Zo’n internationale uitwisseling is geniaal omdat je, deelnemend aan de activiteiten, mensen ontmoet van over de hele wereld.”
Iets dat ondersteund wordt door Sander Palfenier, nog een alumnus van de Master in Sport Management in Amsterdam en in Rio aanwezig als bezoeker: “Het was een geweldige ervaring! Rio was voor mij helemaal niet die gevaarlijk stad zoals dat in veel media werd neergezet. Je ziet natuurlijk wel de problemen die de stad heeft, maar we konden genieten van elke seconde. Rio is een geweldige stad, de mensen, cultuur, en het klimaat en het is fantastisch om zoveel mensen van over de hele wereld te ontmoeten. Deze twee weken in Rio vormen een inspiratiebron voor de volgende vier jaar.”
Dit waren een paar voorbeelden van de enorme variëteit die de sportindustrie biedt en een inspiratiebron voor iedereen die droomt daar deel van uit te maken.
Gerelateerde studieprogramma’s
Het Johan Cruyff Institute Amsterdam biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar deze programma’s in sportmanagement en event management:
- Sport Management Fundamentals (Start: 26 september, online)
- Module Sport Facility / Event Management (Start: januari 2017, Amsterdam, Nederlands)
- Master in Sport Management (Start: september 2017, Engels)