Zeven nieuwe banen in de sport met Tech DNA

Docent Innovatie en Ondernemerschap van het Johan Cruyff Institute, Irsan Widarto, presenteerde tijdens het ‘Sports Technology Symposium’ van FC Barcelona zeven nieuwe functieprofielen die in de komende 10 jaar in sport zullen verschijnen.

Irsan Widarto, ondernemer, en docent innovatie en ondernemerschap van het Johan Cruyff Institute, is regelmatig op conferenties over de hele wereld te vinden. Zijn laatste presentatie was tijdens het ‘Sports Technology Symposium’, een discussieforum dat georganiseerd is door FC Barcelona en FCB Universitas over de technologische toepassingen in de sport

Irsan was één van de gastsprekers tijdens het onderdeel ‘Data-driven Strategies’. Op basis van zijn ervaringen en een analyse van de laatste technologische trends, ging hij in op de nieuwe functieprofielen die de komende jaren in de sport-industrie zullen ontstaan. In dit interview bespreken we de visie van Irsan op het symposium en de resultaten van onderzoek om te weten wat de ontwikkelingen in sportmanagement zullen zijn, een sector die de komende tijd zal blijven innoveren en evolueren met de komst van nieuwe professionals.

Waar ging het Sports Technology Symposium van FC Barcelona over en wat was jouw rol?

Dit was de tweede editie van het Sports Technology Symposium van FC Barcelona, een platform voor onderzoek, ontwikkeling, opleiding en innovatie, in samenwerking met ESADE Business School en T-systems. Ik was uitgenodigd door FC Barcelona voor een presentatie over ‘Data-driven Strategies’.

Zeven nieuwe banen in de sport met Tech DNA - Johan Cruyff Institute

Met welk doel organiseert FC Barcelona dit symposium?

Dr. Jordi Mones, FCB bestuurslid en commissielid van FCB Universitas, zei tijdens het diner dat voorafging aan de conferentie, dat FC Barcelona een winnend team wil zijn, wat betekent dat ze voortrekkers willen zijn, zowel op – als buiten het voetbalveld. Innovatie en kennisdeling zijn daarbij essentieel. Hij vroeg ons, de sprekers, ook zo provocerend mogelijk te zijn: “We willen dat jullie ons verbazen, zodat we ons ongemakkelijk voelen, om ons uit te dagen”.

Wat heb je geleerd tijdens het symposium en wat waren de hoogtepunten?

FC Barcelona heeft uitstekend werk verricht door de sport-technologie experts van over de hele wereld samen te brengen. Er waren sprekers van Golden State Warriors, Chicago Bulls, Arsenal, Boca Juniors, Ajax en Juventus, en ook van bonden en organisaties als FIFA, UEFA, het Amerikaanse Olympisch Comité, Euroleague en INDESCAT en – last but not least – technologiebedrijven zoals Facebook en VenueNext die hun cases presenteerden.

Er waren in totaal 600 deelnemers uit het hele sport spectrum, dus ik had een groot aantal zeer interessante gesprekken voor, tijdens en na de sessies. Er waren vele hoogtepunten, maar als ik er één moet kiezen, dan is dat de presentatie van Juan Hinestroza, Associate Professor en directeur van het Textile Nanotechnology Laboratory van Cornell University. Hij liet ons enkele voorbeelden zien hoe toepassingen van nano-fiber textiel in de sport het spel kan veranderen. Bijvoorbeeld, als een tegenstander het shirt van Messi grijpt, dan kan het shirt van kleur veranderen, waardoor het voor de scheidsrechter zichtbaarder wordt wanneer een overtreding wordt begaan.

Waar ging jouw eigen presentatie over?

Mijn presentatie maakte deel uit van het ‘Data-driven Strategies’ track. Ik presenteerde 7 nieuwe functieprofielen in sport, die in 2025 of eerder zullen ontstaan dankzij technologie. De nieuwe banen zijn: Crowd Coach, Bio Scientist, Artificial Intelligence Expert, AR/VR Director, Smart Stadium Architect, Customization Engineer en Robotics Trainer. Mijn keuzes waren gebaseerd op de technologische trends die ik waarneem en ondersteunende data, zoals de verwachte omzet en investeringen in bepaalde gebieden. Daarnaast keek ik naar hoe vergelijkbare trends zich ontwikkelen buiten de sport, bijvoorbeeld in de online retail business.

Ontving je feedback van het publiek?

Ja, ik vroeg het publiek om een score voor de waarschijnlijkheid van deze 7 functieprofielen te geven, van 1 (“in je stoutste dromen / zal niet gebeuren”) tot 5 (“100% zeker”). Een aanzienlijk deel van de aanwezigen nam deel aan de enquête en de resultaten zijn te vinden in de bijgaande afbeelding.

Verwachtte je deze resultaten?

Ik had eigenlijk gehoopt dat één of twee van de genoemde functies lager zouden scoren, want dat zou hebben betekend dat ik een groter beroep had gedaan op de verbeelding van het publiek. Maar dat gezegd hebbende: deze doelgroep is zeer tech-savvy, en was waarschijnlijk al op de hoogte van veel trends die ik beschreef. In die zin zie ik de scores als een goede validatie van mijn presentatie.

Zeven nieuwe banen in sport met Tech DNA - Johan Cruyff Institute

GERELATEERDE STUDIEPROGRAMMA’S

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s:

NB: In januari starten we in Amsterdam met deze programma’s in het Nederlands:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *