Coaching van Ajax versterkt volgens visie Johan Cruijff

Op vrijdag 10 juni ontvingen trainers en coaches van AFC Ajax hun diploma Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute in de Amsterdam ArenA. Onder de 19 deelnemers bevonden zich coaches/trainers als Casimir Westerveld, Regillio Simons, Guillame Elmont en Saïd Ouaali

Het programma van de Master in Coaching is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff waarin “je anderen pas kan coachen, als je jezelf kan coachen”. Het gaat daarbij niet alleen om het inzetten van tactische en technische vaardigheden, maar vooral om het coachen en managen van jezelf, de spelers en staf, het team als geheel en de omgeving. De coaches van AFC Ajax zijn het programma gestart in januari 2015.

Marco van Galen, trainer/coach U11-U12 bij AFC Ajax over het programma: “Ik heb geleerd mezelf professioneler te presenteren en beter te luisteren. Ik ben me nu bewuster hoe zaken bij een ander aankomen. Ik voer nu ook veel meer de dialoog, om erachter te komen wat er bij de ander speelt”. “Het coachen wordt op een andere, meer creatieve manier bijgebracht”, aldus Regillio Simons, elftaltrainer U14. “De docenten passen zich aan ieder individu aan. Dat geeft veel vertrouwen. Niets wordt je opgelegd en je kunt alles direct in de praktijk toepassen.”

Marco van Galen - AFC Ajax - Master in Coaching - Johan Cruyff Institute

Marco van Galen (rechtsachter) met zijn team

Regillio Simons - AFC Ajax - Master in Coaching - Johan Cruyff Institute

Regillio Simons coachend vanaf de zijlijn

Casimir Westerveld, coördinator Ajax Coaching Academy, vult aan: “In deze Master werk je aan het verbeteren van jezelf; je leert jezelf beter kennen! Daardoor ben je je bewuster van je sterke kanten die je gerichter kunt inzetten, en negatievere dingen die je kunt voorkomen. Je ontdekt je eigen coaching stijl en daar heeft iedereen voordeel van: jijzelf, de spelers, het team als geheel en de organisatie.”

Casimir Westerveld AFC Ajax - Master in Coaching Johan Cruyff Institute

Casimir Westerveld (gehurkt) met zijn voetballers

Het Johan Cruyff Institute in Amsterdam heeft eerder de coaches en ploegleiders van Team Lotto-NL Jumbo en Team Giant-Alpecin opgeleid. Henk Verschuur, manager Johan Cruyff Institute: “Topsportorganisaties als Ajax en de beide wielerploegen delen dezelfde visie waarin het belangrijk is dat sporters, sportmanagers en -coaches zich blijven ontwikkelen. Gezamenlijke waarden zoals het werken in teams, het stellen van doelen en het continu overwinnen van jezelf, zijn niet alleen belangrijk voor individuele sporters en coaches, maar zijn ook van essentieel belang om succesvol te zijn in het leiden van projecten in de sportsector en bedrijfsleven.”

Niet alleen de 19 coaches van Ajax ontvingen hun diploma, maar in totaal studeerden vrijdag 78 studenten af aan het Johan Cruyff Institute Amsterdam. Het betrof studenten die de Nederlandse editie van de Master in Coaching, de Master in Sport Management en de Module Sport & Facility / Event Management succesvol hebben afgerond. Onder hen bevonden zich onder andere de Zuid-Afrikaanse hockeyer Justin Reid-Ross en de voormalig Olympische sporters Nelli Cooman (sprint) en Deborah Gravenstijn (judo).

We wensen iedereen veel succes bij de volgende stap in hun carrière!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *