De casus Edwin van der Sar inspireert een Finse voetballer

Dankzij de Master in Sport Management won Niklas Tarvajärvi aan zelfvertrouwen bij het leiden van zijn school voor jong talent: “Alles wat ik leer gebruik ik elke dag”

Niklas Tarvajärvi is een man die gewend is aan verandering, maar tot voor kort hadden die allemaal te maken met voetbal. “Leren om met mijn mond te praten in plaats van mijn benen, was een uitdaging voor mij,” zegt hij. Niklas, nu niet meer actief als profvoetballer, doet dit jaar de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute Amsterdam. Dat Edwin van der Sar hier ook gestudeerd had, trok zijn aandacht en het overtuigde hem ervan dat hij meer zelfvertrouwen wilde verkrijgen bij het managen van zijn school voor jong talent. Daarom besloot hij te gaan studeren.

Niklas is een geboren Fin en woonachtig in Nederland. Hij kwam naar het land om SC Heerenveen te versterken als spits, maar hij slaagde er niet in om door te breken, wat deels te wijten was aan de grote concurrentie in die tijd. Wat volgde was een serie korte periodes bij veel verschillende voetbalclubs in binnen- en buitenland.

Veel sporters kunnen een soortgelijk verhaal vertellen, over een actief leven vol hoopvolle momenten, maar ook met tegenslagen. “Aan het einde van mijn carrière had ik twee ernstige blessures en was ik voortdurend onder behandeling. Dat leidde tot psychische problemen,” legt Tarvajärvi uit. “Toen kwam het moment dat ik besefte dat ik nooit het niveau zou bereiken dat ik voor ogen had. Toen ik uiteindelijk besloot te stoppen, voelde dat als een opluchting, omdat ik niet al mijn tijd en energie meer aan voetballen hoefde te wijden. Nu kon ik eindelijk op zoek naar andere mogelijkheden!”

De casus Edwin van der Sar inspireerde een Finse voetballer zich te verdiepen in sportmanagement - Johan Cruyff Institute

Niklas aan het training met kinderen bij TarvaPro, zijn school voor jonge talenten

Die overgang kan makkelijk of moeilijk zijn, want hoe ga je verder? “Toen ik mijn carrière afsloot, was ik aanvankelijk een beetje verloren. Later besloot ik een school voor jonge talenten te openen, want ik wilde mijn ervaring en kennis delen met kinderen die dromen van een voetballeven. Ik werk graag met hen. Ze pakken de dingen snel op en zijn gemotiveerd, dus ze geven me veel energie terug.”

“Ik besloot ook om te gaan studeren. Ik wilde de andere kant van sportorganisaties leren kennen, want het is een kant die je als speler niet ziet,” zegt hij. “De grootste uitdaging voor mij was om mezelf te gaan vertegenwoordigen met mijn mond, in plaats van met mijn benen. Ik vond het Johan Cruyff Institute op internet en zag dat Edwin van der Sar er ook de Master in Sport Management had gedaan. Alles wat ik er leer kan ik toepassen in mijn bedrijf TarvaPro, zoals het maken van realistische plannen, opstellen van haalbare doelen, innovaties ontdekken en te leren hoe je dat alles managet. De Master is wat dat betreft een handig en praktisch hulpmiddel voor mij!”

TELESPORT STUDIEBEURS

Dit bericht is ook verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier

GERELATEERDE STUDIEPROGRAMMA’S

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s, bijvoorbeeld:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *