“De hele reis van de 11stedenzwemtocht was zo’n kostbare ervaring”

Francien van Kampen vertelt over haar reis als de sponsormanager van de 11stedenzwemtocht van Olympisch openwaterzwemmer Maarten van der Weijden

De foto van twee heftig gerimpelde voeten op een brancard staat heel Nederland nog op het netvlies gebrand. Een alleszeggend beeld. Een beeld met een verhaal. Maarten van der Weijden zwom afgelopen zomer zijn langgekoesterde 200 kilometer lange 11stedenzwemtocht door Friesland om geld op te halen voor kankeronderzoek. Het werd een heroïsche tocht, waarvan heel Nederland twee dagen lang in de ban was. De voormalig Olympisch zwemkampioen redde de finish net niet, maar na 163 kilometer en 55 uur borstcrawl haalde hij met zijn foundation vijf miljoen euro op.

francien van kampen - De hele reis van de 11stedenzwemtocht was zo’n kostbare ervaring - Johan Cruyff InstituteHet was een bijna bovennatuurlijke prestatie. Een prestatie die niet alleen te verwezenlijken was. Er stond dan ook een heel team achter. Eén van die teamleden was Francien van Kampen. Francien werkte voorheen bij VodafoneZiggo als senior sponsormanager sport en besloot zich vorig jaar, nadat ze haar Master in Sport Management diploma aan het Johan Cruyff Institute Amsterdam had gehaald, aan te sluiten bij de Maarten van der Weijden Foundation als sponsormanager van de 11stedenzwemtocht. Het werd de beslissing van haar leven.

“Ik had geen enkel moment willen missen”, vertelt Francien vol emotie. “We hebben met de groep zo ontzettend hard gewerkt. Een weg die niet altijd eenvoudig was, maar om bij de doorkomst in Franeker om je heen te kijken, rijen dik mensen aan de kant te zien staan en mezelf te realiseren dat Maarten zijn droom aan het uitkomen was… Daarvoor heb ik alles gegeven in die 12 maanden. Het evenement was een volksfeest in Friesland met een fantastisch eindresultaat. Ik ben enorm trots op Maarten zijn waanzinnige prestatie, het behaalde donatiebedrag en om deel uitgemaakt te kunnen hebben van dit team.”

De sponsorspecialiste belandde vorig jaar via-via aan tafel met de Olympisch zwemkampioen en hoefde geen twee keer na te denken over deze nieuwe uitdaging. “Het is waanzinnig om samen te werken met zo’n gedreven persoon als Maarten en om te kunnen bijdragen aan het tot leven brengen van zijn droom. Om er vanaf een heel vroeg stadium bij betrokken te kunnen zijn, heb ik als uniek ervaren. Het kunnen meedenken, het formeren van een idee en het idee omzetten naar uitvoering is een unieke kans geweest. Deze hele reis is zo’n kostbare ervaring.”

“We hebben de organisatie van de 11stedenzwemtocht vanaf de grond opgebouwd”

Voorheen werkte de gepassioneerde Cruijff-alumna bij VodafoneZiggo en was ze onder andere verantwoordelijk voor het sponsorcontract met AFC Ajax en PSV. Hoe heeft Francien de overgang naar een foundation ervaren? “Waar organisatiestructuren, communicatielijnen, beleid en procedures een georganiseerd onderdeel van de bedrijfsvoering waren, moest de organisatie van de 11stedenzwemtocht vanaf de grond worden opgebouwd. Daarbij maakte ik bij VodafoneZiggo onderdeel uit van een sponsorteam en bij de foundation bestond de sponsorafdeling uit me, myself and I. Ik vond het een enorme leerschool om bij de foundation midden in de ontwikkeling te staan en het was mooi om met de andere teamleden, het bestuur en Maarten hierover te kunnen sparren. Het was een unieke mogelijkheid om mee te denken en invulling te kunnen geven aan een opbouwende en groeiende vrijwilligersorganisatie.”

De hele reis van de 11stedenzwemtocht was zo’n kostbare ervaring - Johan Cruyff Institute

Een belangrijke les die de gedreven professional altijd in haar achterhoofd heeft gehouden bij het organiseren van dit evenement is dat je altijd het onverwachte moet verwachten. “Als je niet voorbereid bent op het onverwachte, ben je niet bereid om vooruit te komen in de sportindustrie. Na maanden van voorbereidingen en hard werken werd één dag voor de start van het evenement bekend dat de City Swims, de lokale 11stedenzwemtocht-evenementen, niet konden doorgaan vanwege een te hoog gehalte van de E. colibacterie in het zwemwater. Wat kwam die les toen goed van pas! Een les die ik tijdens mijn studie aan het Johan Cruyff Institute heb geleerd.”

“Ik heb geleerd dat een niet-verwachtte stap van zoveel meerwaarde kan zijn voor je persoonlijke ontwikkeling”

Ondanks haar enorme schat aan ervaring en track record, maakte Francien in 2016 de keuze om de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute te gaan studeren. Een keuze die niet iedereen in haar omgeving even goed kon begrijpen. “Ik kreeg veel verbaasde blikken. Waarom zou ik op mijn leeftijd en met een goede baan in de sport nog gaan studeren? Wat zou daar nog de toegevoegde waarde van zijn? Terugkijkend is het een enorm leerzaam en zeer bijzonder jaar geworden. Ik heb geleerd om op een andere manier naar de sport business te kijken en ik ben letterlijk uit mijn comfortzone getrokken. Ik heb doen inzien dat een niet-verwachtte en niet-logische stap juist van zoveel meerwaarde kan zijn voor je persoonlijke ontwikkeling, inzichten, gedrag en hoe je met situaties omgaat. Het openstaan voor anderen, het leren van anderen, het omgaan met het onverwachte en onbekende, het niet vrezen maar erin stappen en weten dat het een cadeautje is om nieuwe mensen te leren kennen en ervaringen op te doen is geweldig.”

Inmiddels is de aangrijpende zwemtocht alweer twee maanden geleden en staat de teller nu op vijf miljoen euro. Daarmee is het doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek ruim gehaald. Wat is nu het plan van de in Haarlem wonende sportprofessional? “De afgelopen 12 maanden heb ik met heel veel energie en met volle inzet en overgave keihard gewerkt om Maarten zijn ultieme droom te helpen doen uitkomen. Het was geweldig om deel uit te maken van een pionierend team van professionals en om te kunnen werken in meerdere vakgebieden die mij enorm aan het hart gaan: sport, sponsoring en eventmanagement. Echter is het voor mij, na deze waanzinnige ervaring, tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging, maar helemaal loslaten zal ik de foundation en Maarten niet, nooit.”

STUDIEPROGRAMMA’S JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *