“Een planmatige aanpak is essentieel voor het succes van een sportevenement”

Voormalige topjudoka Birgit Ente, alumna Module Sport & Facility / Event Management, organiseerde een sportevenement in het centrum van Haarlem

Birgit Ente werd als voormalig topjudoka meervoudig Nederlands kampioen en deed mee aan de Olympische Spelen in Londen. Tijdens haar actieve judocarrière rondde ze de Johan Cruyff Academy af en later volgde ze de Module Sport & Facility /Event Management aan het Johan Cruyff Institute. Inmiddels is ze gestopt met judo op het hoogste niveau, is ze een wereldreis rijker, werkt ze momenteel bij Sportservice als verenigingsadviseur/combinatiefunctionaris in stadsdeel Amsterdam Oost en Zuid en heeft ze haar eigen bedrijf Sportpartijtje.

“Bij Sportpartijtje ligt de focus op kinderen en van daaruit organiseren we voornamelijk sportieve kinderfeestjes. Maar soms organiseren we ook sportieve activiteiten voor volwassen, met het idee om ze terug te brengen naar de tijd van de gymlessen op school,” vertelt de nuchtere Noord-Hollandse. “Daarom was één van onze ideeën om de Open Haerlemse Trefbal Games te organiseren, op een unieke plek in de stad: de Grote Markt, middenin het oude centrum van Haarlem.”

De oud-judoka schreef hiervoor tijdens de module Sport & Facility/Event Management een eventplan. “Mede dankzij de kennis die ik opdeed tijdens de cursus, hebben we het evenement kunnen organiseren en daar zijn we apetrots op! Uiteindelijk bestond het sportevent uit 16 teams die in 4 verschillende rondes tegen elkaar speelden. Het was voor de deelnemers, voor ons en voor de gemeente een groot succes, waar veel publiek op afkwam.”

Birgit Ente - Een planmatige aanpak was essentieel voor het succes van dit sportevenement - Johan Cruyff Institute

Birgit Ente in actie

“De module Sport & Facility/Event Management was essentieel voor het succesvol organiseren van het project,” vervolgt ze. “Je kan groot denken, als je maar met een goed concept komt. Door de feedback die ik tijdens het programma kreeg, kon ik het plan perfectioneren. Zo kreeg ik begeleiding over het onderwerp veiligheid. Dat is natuurlijk erg belangrijk bij elk evenement, maar zeker ook bij een sportevenement in de binnenstad. Verder was de hulp bij het maken van een realistische en goede planning erg belangrijk. Hierdoor kon ik mijn presentatie aan de gemeente Haarlem verbeteren, alwetende dat je minstens zes maanden van te voren de licentie moet aanvragen. Uiteindelijk waren ze zo enthousiast, dat we in drie maanden tijd het evenement al konden realiseren.”

Birgit was tijdens het programma nog internationaal actief op de tatami. “Ik ben het Johan Cruyff Institute erg dankbaar voor hun ondersteuning, want hierdoor heb ik de cursus succesvol kunnen afronden. Zo kon ik bijvoorbeeld toch mee naar site visits bij een aantal belangrijke sportorganisaties. Hier leerde ik hun alledaagse uitdagingen kennen. De bezoeken aan AFC Ajax en het ‘oude’ Thialf zijn mij het meest bijgebleven. Wat ik tenslotte ontzettend leerzaam en interessant vond, was de diversiteit in de groep. Ik kom zelf uit de sport, maar er zaten ook medestudenten in de klas met een achtergrond in de eventbranche, zoals Unicef en de Tafeltennisbond.”

STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *