Meer zelfkennis leidt tot beter resultaat bij het team

Afgelopen september ontvingen 14 internationale coaches hun Master in Coaching diploma. Eind februari zal er opnieuw een internationale editie van start gaan

In februari 2019 start er weer een nieuwe editie van de internationale Master in Coaching. De Engelse editie zal voor de derde keer van start gaan en is gebaseerd op de reguliere Nederlandse Master in Coaching. Het verschil is de opzet, zodat internationale coaches ook kunnen deelnemen. De coach-studenten komen niet maandelijks, maar één keer per drie maanden bij elkaar voor een intensieve studieweek op Papendal en het Johan Cruyff Institute te Amsterdam.

Kate Gentile, softbalcoach op een Amerikaanse universiteit, behoorde tot deze eerste lichting en heeft de opleiding als zeer waardevol ervaren. “Alle weken waren een geweldige ervaring! Elke dag bracht weer wat nieuws: een nieuw perspectief, een andere kijk op dingen en een persoonlijke uitdaging. Ik heb inzicht gekregen in mijn eigen patronen en mechanismen. Ik was mezelf er al vaag van bewust, maar tijdens het programma werden ze duidelijk blootgelegd. Daardoor kon ik ze herkennen en eraan werken, zonder erin te vervallen. Hier heb ik nog steeds elke dag profijt van.”

“Je kunt anderen pas coachen als je jezelf kunt coachen” – Johan Cruijff

Johan Cruijff zijn visie op voetbal trekt wereldwijd veel aandacht. Ook zijn visie op coachen wekt veel interesse op. “Ik denk dat je ogen het belangrijkst zijn in coaching, wat betekent dat je jezelf goed moet kennen -waar je capaciteiten liggen en waar niet- en daaraan werken is de volgende stap als je iemand coacht”, zei manager en coach Johan altijd. Dit programma kijkt daarom niet alleen naar de technische en tactische kant van het coachen, maar richt zich vooral op de coach zelf: wie ben jij als mens, wat zijn jouw valkuilen en waar wil jij jezelf nog in ontwikkelen? “Je kunt anderen pas coachen als je jezelf kunt coachen”, aldus Johan.

Coaches - Meer zelfkennis leidt tot beter resultaat bij het team - Johan Cruyff Institute

Afstudeerceremonie Master in Coaching Internationaal 2018

Dat beaamt ook alumnus Brett Rosenberger, voetbalcoach in Californië. “Ik denk dat als je op zoek bent om een coach te worden, dat je hier niet op je plaats bent. Maar als je al een tijd in het coachingvak zit en begint te realiseren dat de volgende stap in coachen niet ligt in specifieke oefeningen en tactiek, maar meer in het maken van connecties en het maximaliseren van relaties met de spelers en staf, dan is dit zonder enige twijfel de Master in Coaching die je moet volgen. Ik ben nu beter in balans als coach en daardoor ben ik in staat ook meer uit mijn spelers te halen.”

Grondlegger van de opleiding, Henk Groener, licht toe: “Toen we in 2009 de Master in Coaching startten bestonden in de Nederlandse sportwereld nauwelijks opleidingsprogramma’s die zich richtten op de coach zelf. Op het Johan Cruyff Institute was al wel de Master in Sport Management, maar een programma voor coaches ontbrak.”

Door het succesverhaal van de opleiding kwamen er steeds meer aanvragen vanuit het buitenland, waardoor in 2016 is besloten om een internationale editie te starten.

STUDIEPROGRAMMA’S JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *