Sebastiaan Verschuren: “Ondernemerschap stroomt door mijn aderen”

Voormalig Olympisch zwemmer Sebastiaan Verschuren studeert de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute. Hij schreef deze column voor Telesport.

Enthousiast en creatief, met veel energie en soms weinig geduld. Zo zou ik mijn karakter willen omschrijven. Door de topsport heb ik mezelf goed leren kennen. Na mijn afscheid als topzwemmer ben ik gestart met de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute dankzij een studiebeurs van Telesport. Daar leerde ik over mezelf dat ik eigenlijk al veel beter wist waar ik naartoe wilde dan dat ik voorafgaand aan mezelf toegaf; ik wil als ondernemer in de sport actief blijven. Ik was hier tijdens mijn zwemcarrière eigenlijk al mee gestart, want het ondernemerschap stroomt door mijn aderen.

In 2011 heb ik samen met mijn trainingspartner Swimclinics opgericht. Ons doel is om jonge zwemmers te inspireren en te motiveren, en om kennis vanuit het topzwemmen te laten doordringen tot de zwemverenigingen. Sinds 2017 ben ik ook coach bij Personal Swimming, maar ben ik inmiddels op de achtergrond bezig met de ontwikkeling van de organisatie. Met mijn eigen bedrijf SVERSCHUREN hou ik mezelf bezig met online video’s, foto’s, social media en marketingcontent.

Genoeg te doen dus. Ik ben daardoor ook nooit in het zwarte gat terechtgekomen. Topsport en zwemmen zijn onderdeel van mijn leven en zullen dat altijd blijven, maar de routine van de topsport mis ik niet. Wat me in het begin wel tegenstond, was het missen van een hoger doel. Als topsporter ben je altijd bezig met dat ene doel, zoals de Olympische Spelen, de WK, een PR zwemmen en NK’s. Als je jezelf daar opeens niet meer mee bezig hoeft te houden, moet je op een andere manier gaan denken.

Het leukste van topsport vond ik misschien wel het onderdeel zijn van een team; het bezig zijn om jezelf en elkaar beter te maken en uit te dagen. Des te interessanter is dat ik dit jaar van mijn medestudenten heb geleerd om op een andere manier samen te werken. In de topsport ben je allemaal met hetzelfde doel bezig, op dezelfde manier en met dezelfde mensen. In mijn klas is iedereen anders en heeft iedereen andere doelen. Dat heeft mij geleerd om alles van twee kanten te bekijken.

TELESPORT STUDIEBEURS

Dit bericht is verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier

STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s die in september van start gaan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *