Troy Douglas laat Ajax sprinten

Ajax heeft Troy Douglas, voormalig Olympische sprinter en alumnus van de Master in Coaching, in de gelederen van haar technische staf als performance coach

“Wij coaches hebben deze studie echt nodig.” Met die overtuiging definieert Troy Douglas zijn ervaring in de Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute. De charismatische sprinter uit Bermuda, een land waarvoor hij bij drie Olympische Spelen uitkwam voordat hij de Nederlandse nationaliteit verwierf en Nederland in zijn vierde Spelen vertegenwoordigde, is sinds 2016 de performance coach van Ajax.

“Nadat ik als sprintcoach in Bermuda terugkwam in Nederland kon ik echt geen ‘nee’ zeggen tegen deze prachtige uitdaging. Ik was ook benieuwd wat deze functie voor mijn persoonlijke ontwikkeling zou betekenen en wat ik kon leren van Ajax, want ik wil mezelf blijven ontwikkelen, ook al ben ik 57 jaar. Mijn doel is dat Ajax het beste uit mij haalt, zodat ik het beste uit Ajax kan halen. Ik heb echt mijn droombaan op dit moment”, zegt Troy.

Hij is ervan overtuigd dat atletiek de moeder is van de sport. “Waar mensen alleen snelheid zien, zie ik de techniek en kijk ik naar de stijfheid vanuit de heupen. Ik begrijp wat snelheid is en hoe er meer snelheid in het voetbal gebracht kan worden. Daarom vond Ajax mij de juiste man voor deze positie”, vertelt hij.

Troy Douglas

Bron: Pro Shots

In het begin moest Troy wel wennen aan de voetbalwereld, die erg verschilt van atletiek. “Mensen onderschatten hoe zwaar de voetballerij is, de harde voetbalcultuur en de prestatiedruk die je elke week voelt. Ik heb als bekende atleet tevens een bepaalde verantwoordelijkheid, wat ook extra druk geeft. Maar ik vind dat lekker, omdat het mijn prestaties verhoogd.”

“In 2017 volgde ik de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute en sindsdien zie ik alles anders. Ik kijk veel groter en breder, waardoor ik meer risico’s durf te nemen. De inhoud van deze studie is zo nieuw in de coachwereld. We zijn bezig met een nieuwe generatie van coachen en ik denk dat deze opleiding over 20 jaar een verplichting wordt. Ik vind de confrontatie en uitdaging, die deze studie mij gaf, heel mooi. Ik ben een betere coach als ik weet wie ik ben en waartoe ik in staat ben.”


TELESPORT-STUDIEBEURS

Dit bericht is verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier


STUDIEPROGRAMMA’S JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *