Van der Maarel: “Ik heb sterk de behoefte aan persoonlijke ontwikkeling”

FC Utrecht-icoon Mark van der Maarel studeerde in 2017 de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute en schreef deze column voor Telesport

Ik heb het gevoel dat we als voetballand een beetje zijn verwend met de successen uit het verleden. Maar die bieden echter geen garanties voor de toekomst. Als profvoetballer zie ik nog vaak dat opportunisme regeert, waardoor er professioneel gezien verkeerde keuzes worden gemaakt. Samen met de emoties die in de voetbalwereld zitten, wordt dat vaak als een logisch gevolg bestempeld. Ik denk dat de leiders in deze wereld een aantal factoren moeten bezitten om dit opportunisme zo min mogelijk te laten plaatsvinden. Gelukkig zie ik nu ook een trend waarin het vergaren en implementeren van kennis een belangrijke rol speelt. Kennis over deze wereld in combinatie met kennis over leidinggeven en strategieën vind ik een vereiste.

Hier heb ik tijdens de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute meer over geleerd. Ik heb veel meer inzicht gekregen in de sportwereld en ik herken nu ook zaken die bij FC Utrecht spelen. Dat geldt voor zowel binnen mijn team, waarin ik structuren van management en groepsprocessen ontdek, als voor de organisatie van de club, waarbij ik structuren van de beleidsmakers herken.

De studie was een welkome aanvulling op mijn leven en ik vond het een fijne afwisseling. De combinatie van studeren en voetballen bracht mij beter in balans. Hierdoor kon ik de zaken van het voetbal eerder relativeren en daarmee ook naast me neerleggen. In het verleden heb ik daar nog wel eens moeite mee gehad, waardoor ik het voetbal mee naar huis kon nemen. Ik heb tijdens de studie mijn beste seizoen ooit gedraaid!

Daarnaast vond ik ook dat ik meer uit mijn ontwikkeling en loopbaan kon halen. Ik heb ervaren dat ik daar tijdens mijn carrière niet vaak genoeg bij stil heb gestaan en nu heb ik sterk de behoefte om mezelf te ontwikkelen als persoon. Daarbij zal het ouder worden ook wel een rol spelen, want ik stel mezelf weleens de vraag: Wat ga ik na mijn carrière doen? Een voetbalcarrière laat zich moeilijk plannen, maar ik wil keuzes maken die mij uiteindelijk helpen in mijn ontwikkeling waardoor ik na mijn carrière makkelijker iets anders kan gaan doen.

Header foto bron: FC Utrecht


TELESPORT-STUDIEBEURS

Dit bericht is verschenen in Telesport, dat ieder studiejaar twee studiebeurzen uitreikt aan sporters om een Masteropleiding te kunnen volgen aan het Johan Cruyff Institute. Hiermee levert Telesport een bijdrage aan de missie van het Johan Cruyff Institute om sporters op te leiden tot leiders in sportmanagement en coaching. Zij hebben allen een eigen kijk op sport en schrijven columns in Telesport over sportbeleid, -organisaties, -teams en -ondernemingen. Meer weten over de Telesport Studiebeurzen? Klik hier


STUDIEPROGRAMMA’S JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *