Jens Toornstra: “Online studeren is ideaal voor mij door mijn wisselende trainingstijden”

Feyenoorder Jens Toornstra studeerde dit jaar de online cursus Sport Management Fundamentals, wat hem meer inzicht heeft verschaft in het reilen en zeilen van de club en het voetbal in het algemeen

Vorig jaar augustus streden landskampioen Feyenoord en bekerwinnaar Vitesse om de Johan Cruijff Schaal. In dat kader reikte het Johan Cruyff Institute aan de spelers en medewerkers van de twee topclubs 14 studiebeurzen uit voor de online cursussen Sport Management Fundamentals en Football Business Fundamentals. Het nieuws kwam bij Feyenoord-middenvelder Jens Toornstra terecht en in oktober startte hij met de online cursus sportmanagement.

Jens-Toornstra - Online studeren is ideaal voor mij - Johan Cruyff Institute“Het meest intrigerende onderdeel vond ik de module Leiderschap,” vertelt de sympathieke middenvelder. “Je leert welke verschillende leiderschapsstijlen er zijn en hoe die, afhankelijk van de organisatie en het team, toegepast kunnen worden. Nu ik daar meer over heb geleerd, kijk ik nog bewuster naar mijn rol binnen het team. En de module Strategisch Management vond ik ook interessant, omdat ik veel herken in wat er speelt rondom de bouw van het nieuwe Feyenoord-stadion. Hierdoor kijk ik er toch anders naar, omdat er heel veel factoren meespelen, zoals het financieren van de bouw en het exploiteren van het uiteindelijke stadion.”

De studiebeurzen werden aan de twee clubs gegeven om de Legacy van Johan Cruijff te eren, namelijk het opleiden van sporters om de sportwereld verder te professionaliseren. Hoe beviel het de sporter om zijn voetbalcarrière te combineren met online studeren? “Vooral de discussieopdrachten hebben me veel inzicht gegeven in hoe mijn medestudenten over bepaalde onderwerpen denken, plus je leert positief-kritisch te discussiëren. Het was heerlijk om af en toe mijn zinnen te kunnen verzetten en met iets anders bezig te zijn dan met voetbal. Het online studeren is voor mij perfect, want ik heb elke week andere trainingstijden en verschillende wedstrijden. Het ideale eraan is dat ik zelf kan bepalen wanneer ik studeer. Het was in het begin wel even wennen, maar later kreeg ik door hoe het voor mij het beste werkte en het beviel me erg goed.”

“Het is heerlijk om af en toe mijn zinnen te kunnen verzetten en met iets anders bezig te zijn dan voetbal”

De 28-jarige Zuid-Hollander speelde in het verleden voor onder andere ADO Den Haag en FC Utrecht voordat hij in 2014 tekende bij de Rotterdamse topclub. Maar durft hij al te denken aan de periode na zijn profcarrière? “Ik zie mezelf op dit moment geen trainer of zaakwaarnemer worden, maar het lijkt me zeker leuk om in een sportorganisatie werkzaam te blijven na mijn voetbalcarrière. Ik sluit dan ook niet uit dat ik hierna weer iets ga doen in de vorm van een cursus of een opleiding.”

Eind januari zal Jens de cursus afronden.

STUDEREN AAN HET JOHAN CRUYFF INSTITUTE AMSTERDAM

Het Johan Cruyff Institute biedt een verrijkende leeromgeving met leermiddelen die gebaseerd zijn op interactief leren. We streven naar een mix van studenten uit de sport- en zakenwereld en maken het voor studenten mogelijk hun unieke ervaringen te delen en veel van elkaar te leren. Studenten worden uitgedaagd om actief deel te nemen aan creatieve uitdagingen die inzet, betrokkenheid en intuïtief denken vereisen. Informeer vrijblijvend naar onze programma’s:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *