Marco Doets: “Dankzij de Master in Sport Management ga ik mijn jeugddroom volgen”

Oud profwielrenner Marco Doets kwam er dankzij de Master in Sport Management van het Johan Cruyff Institute achter, dat hij een oude jeugddroom wil realiseren. Hij gaat bij de Koninklijke Marechaussee

Tijdens de Master in Sport Management kwam oud-profwielrenner Marco Doets erachter dat hij een oude jeugddroom wilde volgen om bij de Koninklijke Marechaussee te gaan. Hij laat een mooie tijd bij SEG Cycling achter zich en verlaat de sportindustrie. “Het is iets dat mij op jonge leeftijd al prachtig leek, maar door mijn focus op mijn sport –wat ook geweldig was– heb ik het nooit als reële optie gezien. In de Master in Sport Management besteed je veel aandacht aan je drijfveren en wat je écht wilt en zo kwam ik erachter dat ik die jeugddroom wilde volgen. Ik neem al mijn kennis en ervaring van de sport en de zakelijke sportwereld hoe dan ook mee in deze nieuwe uitdaging. Het sporten en werken in de sport heeft me gevormd als persoon!”, aldus Marco.

“Ik neem al mijn kennis en ervaring van de sport en de zakelijke sportwereld hoe dan ook mee in deze nieuwe uitdaging”

Marco is een twintiger die al een interessante carrière heeft opgebouwd. Hij was profwielrenner, maar besloot al eerder om een carrièreswitch te maken, toen hij merkte dat het hem als u23-wielrenner niet lukte een volgende stap te maken in zijn ontwikkeling als sporter. “Toen ik moest concluderen dat ik niet verder kwam, besloot ik deze droom achter mij te laten en een punt te zetten achter mijn loopbaan als wielrenner, om de maatschappelijke kant verder te ontdekken”, zegt Marco.

Marco Doets volgt zijn jeugddroom dankzij de Master in Sport Management Johan Cruyff Institute

Marco Doets in actie als wielrenner.

Vanuit zijn passie voor wielrennen, focuste hij zich op een carrière in de sportindustrie en kon, dankzij het hbo-diploma dat hij aan de Johan Cruyff Academy behaalde –waar hij het profwielrennen kon combineren met een hbo-studie Sportmarketing voor topsporters– aan de slag bij SEG Cycling. Voor een profwielrenner was dit uiteraard een prachtige fit! Afgelopen studiejaar combineerde hij die functie met de Master in Sport Management aan het Johan Cruyff Institute Amsterdam, die hij met de steun van een Telesport studiebeurs volgde. We spraken met hem over zijn loopbaan en de keuzes die hij maakte.

Hoe kijk je terug op je wielercarrière: tevreden of met teleurstelling?

Ik kijk met veel plezier terug op mijn carrière als profwielrenner. Toen ik op 14-jarige leeftijd begon met wielrennen, had ik nooit verwacht dat ik de stappen zou maken, die ik uiteindelijk heb gezet. Na hard werken kunnen winnen, samen met je ploeggenoten, is geweldig. Het gevoel van winnen blijft één van de mooiste die er is. De vele avonturen, wedstrijden in het buitenland, trainingskampen en vrienden die ik aan mijn tijd als wielrenner heb overgehouden, maakt het voor mij een prachtige periode.

Marco Doets volgt zijn droom dankzij de Master in Sport Management Johan Cruyff Institute

Marco (links) met cliënt Wessel Krul bij SEG Cycling.

Kun je uitleggen wat SEG Cycling doet?

Wij vertegenwoordigen sporters. Bij SEG Cycling helpen we wielrenners in hun carrière. We werken als een team van managers -of agents– met daarnaast een backoffice met onder andere gespecialiseerde juristen en een marketingafdeling, waarmee we in contact staan met alle profteams en stakeholders in het wielrennen.

We helpen cliënten bij alles wat er komt kijken bij het zijn –of worden– van een beroepswielrenner, waarbij het belangrijkste onderdeel het contract is en de onderhandelingen met teams, sponsoren en andere partijen die hierbij komen kijken.

Wat heb je, naast het volgen van je droom, nog meer gehad aan de Master in Sport Management?

De Master in Sport Management bood mij vooral een goede reflectie. Tijdens deze studie leer je veel over wie je bent en wat je wilt. Die persoonlijke ontwikkeling die ik in het studiejaar heb doorgemaakt, is voor mij heel waardevol geweest. Ik maak nu opnieuw een carrièreswitch en ga mijn jeugddroom waarmaken!

Daarnaast vond ik de gastcolleges heel interessant en was ik in staat om mijn netwerk verder uit te breiden met contacten en vrienden, die ik aan de Master in Sport Management heb overgehouden.

MASTER IN

Sport Management

Het 10-maanden durende programma Master in Sport Management in Amsterdam wordt aangeboden in het Engels en is ontworpen voor mensen met een passie voor sport, die zich graag willen verdiepen in sportmanagement en zichzelf willen ontwikkelen om hun carrière in de sportmanagement sector te bevorderen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *